Kina ratificirala sporazum WTO-a o subvencijama za ribarstvo

27.06.2023.

14:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Subvencije za ribarstvo

Subvencije za ribarstvo

Foto: - / Shutterstock

Kina, najveća ribarska nacija službeno je prihvatila sporazum o smanjenju državnih subvencija za sektor ribarstva o kojemu su se prošle godine usuglasile članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO), objavljeno je u utorak.

U skladu s rijetkim globalnim sporazumom o ažuriranju trgovinskih pravila, koji je postignut prije godinu dana, 164 članice WTO-a složile su se da će se angažirati na uklanjanju više milijarda dolara "štetnih" subvencija koje prazne oceane od ribe.

No dvije trećine članica moraju ratificirati sporazum da bi stupio na snagu, a neke klauzule još nisu finalizirane.

Internetska stranica WTO-a pokazala je da ga je dosad formalno prihvatilo samo 11 zemalja, premda to uključuje i članice Europske unije.

S obzirom na to da je Kina svjetski lider u izlovu morske ribe, njezina potpora provedbi ovog sporazuma ključna je za multilateralne napore da se zaštite oceani, sigurnost hrane i sredstva za život", rekao je direktor WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala na Svjetskome gospodarskom forumu.

Četrnaesti godišnji forum održava se u sjevernokineskom gradu Tianjinu.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao rekao je da će se zemlja, u suradnji sa svim članicama angažirati da sporazum što prije stupi na snagu te da će raditi na drugoj fazi pregovora na pozitivan i konstruktivan način.

Po studiji iz 2019., objavljenoj u Marine Policy, globalne subvencije procjenjuju se na 35,4 milijarde dolara.

Pet najvećih davatelja subvencija su Kina, Europska unija, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan, premda se sve ne smatraju "štetnima" i poštuju sporazum WTO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!