Kina se suočava s dosad najjačim valom zaraze

31.03.2022.

20:52

Autor: Margareta Jozinović Vuković/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Kineski grad izveo masovno testiranje 30.000 ljudi

Kineski grad izveo masovno testiranje 30.000 ljudi

Foto: Reuters / HRT

U našoj zemlji nastavljen je pad broja novih slučajeva zaraze koji bilježimo posljednjih nekoliko dana. No, pandemija još nije završena. Posljednjih tjedana njezino je žarište u Aziji. Kina, iz koje se Covid proširio na cijeli svijet, suočava se s dosad najjačim valom zaraze.

U Kini raste broj zaraženih koronavirusom. Od jučer zabilježenih 8 i pol tisuća slučajeva, 80% je asimptomatskih i otkrivenih samo u Šangaju.

Grad je zatvoren četvrti dan. U istočnom dijelu traju masovna testiranja.

Gužve u trgovačkim centrima na zapadnom dijelu Šangaja. Stanovnici se opskrbljuju hranom i namirnicama jer od sutra za njih vrijede stroga ograničenja.

Ograničenja se pak ublažavaju u Južnoj Koreji. Ukinuta je 7-dnevna karantena za potpuno cijepljene putnike koji ulaze u zemlju. Pokrenulo je to lavinu rezervacija.

- U slučaju prošlogodišnjih turističkih aranžmana, koji su vrijedili dvije godine, kao da smo kupcima prodavali očekivanja, poput snova i nada, a ne stvarne planove putovanja. Ali ovaj put, s iznimkom karantene za inozemne dolaske, postalo je moguće putovati, rekao je glavni direktor odjela za trgovinu Lee Jeong-Pil.

Tamošnja agencija u jednom je satu primila gotovo 3 tisuće rezervacija za Italiju i Španjolsku. I ovaj je bračni par u posljednjem trenutku kupio kartu za Havaje.

- Dugo sam čekao ovo. S obzirom na to da je obvezna karantena ukinuta, a mi smo cijepljeni i testirani, u žurbi smo, prije samo tjedan dana, rezervirali za Havaje, istaknuo je putnik iz Južne Koreje Kim Hoe-Jun.

S putnicima putuje i virus. Broj zaraženih raste i u Europi. Države potpuno ukidaju mjere ili je procijepljenost nedovoljna pa Svjetska zdravstvena organizacija poziva Europu na oprez, kaže ministar Beroš.

- Velik priljev raseljenog stanovništva Ukrajine i niska stopa procijepljenosti europskog susjedstva, osobito Afrike pozivaju na dodatni oprez. Nadalje i ECDC ističe da je incidencija bolesti u Europskoj uniji raste pa se očekuje porast hospitalizacija, ali i potencijalni porast smrtnih slučajeva, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

I poziva na cijepljenje jer, kaže, jesen je blizu, a stopa procijepljenosti u Hrvatskoj nije dovoljno visoka. Zato se razmišlja o tome da se one koji prime treću dozu nagradi popustom za policu dopunskog osiguranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!