Kina skicirala propise za generativnu umjetnu inteligenciju

11.04.2023.

13:34

Autor: HRT/Hina/Reuters

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija

Foto: Axel Heimken / DPA

Kineski regulator predstavio je u utorak nacrt propisa za sektor generativne umjetne inteligencije s fokusom na odgovornost kompanija za vjerodostojnost podataka koji se koriste za kreiranje sadržaja.

Kina podržava inovacije i primjenu umjetne inteligencije (AI) i potiče korištenje sigurnog i pouzdanog softvera, alata i podatkovnih resursa, no sadržaj koji proizvede generativni AI mora biti u skladu s temeljnim kineskim socijalističkim vrijednostima, navodi CAC.

Kompanije će zato odgovarati za vjerodostojnost podataka koji se koriste za 'podučavanje' generativnih AI proizvoda i morat će poduzimati mjere kako bi se spriječila diskriminacija pri izradi algoritama i podataka, dodali su.

Kompanije će također od korisnika morati tražiti podatke o identitetu i ostale srodne informacije, a ne budu li poštivale propise, prijeti im novčana kazna, suspenzija usluga i, potencijalno, kaznena istraga.

Budu li njihove platforme kreirale 'neprikladan' sadržaj, morat će ažurirati tehnologiju u roku od tri mjeseca kako se to ne bi ponovilo, priopćio je CAC.

Javnost se o prijedlozima može očitovati do 10. svibnja, a propisi bi mogli stupiti na snagu do kraja godine.

CAC-ovi propisi poklopili su se s nastojanjima nekoliko vlada da ublaže opasnosti nove tehnologije koja je od lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a doživjela pravi bum, privukavši i potrošače i ulagače.

I niz kineskih tehnoloških divova, uključujući Baidu, SenseTime i Alibabu, predstavio je proteklih tjedana generativni AI koji se može koristiti u nizu aplikacija, u rasponu od chatbota do alata za kreiranje slika, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!