Kina spremna na sudjelovanje u pregovorima Rusije i Ukrajine

14:00 / 08.03.2022.

Autor: Hina/HRT

 Xi Jinping

Xi Jinping

Foto: Gil Corzo / Shutterstock

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u utorak na "veću suzdržanost" u ukrajinskom sukobu, u apelu koji je uputio zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, objavila je kineska televizija.

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htjela govoriti o invaziji na Ukrajinu i samo je "izrazila žaljenje" zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da "razumije" zabrinutost Rusije za svoju sigurnost. No u telefonskom razgovoru s Macronom i sa Scholzom, prvi čovjek Pekinga ustvrdio je da je Kina "iskreno ožalošćena zbog novog rata na europskom kontinentu", objavila je javna televizija CCTV.

- Želimo pozvati na veću suzdržanost kako bi se spriječila humanitarna kriza velikih razmjera, dodao je, ne osudivši ipak ofenzivu koju je 24. veljače pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin na susjednu zemlju. Rekao je sugovornicima da "cijeni napore Francuske i Njemačke radi posredovanja u Ukrajini" i istaknuo da je i Peking spreman preuzeti "aktivnu ulogu".

- Moramo zajedno poduprijeti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine, pozvao je, pošto tri kruga pregovora u Bjelorusiji zasad nisu uspjela zaustaviti rat. Kina je "spremna poslati Ukrajini humanitarnu pomoć", rekao je. Xi je opetovao da se njegova zemlja načelno protivi međunarodnim sankcijama, ocijenivši da će mjere uvedene Moskvi "naštetiti svim stranama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!