09:13 / 28.02.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Kina spremna surađivati sa SAD-om u inicijativi Izgradimo bolji svijet

Wang Yi

Wang Yi

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Kina je voljna surađivati sa Sjedinjenim Državama na globalnom infrastrukturnom planu pod vodstvom G7 te je otvorena prema priključenju Washingtona njezinoj inicijativi Pojas i put (BRI), rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Skupina sedam najbogatijih demokracija (G7), koju čine Sjedinjene Države i njihovi saveznici, predložila je inicijativu Build Back Better World (B3W) u lipnju kako bi pomogla zemljama u razvoju da zadovolje infrastrukturne potrebe, dok su se pokušavale suprotstaviti rastućem utjecaju Kine.


- Spremni smo razmotriti koordinaciju s američkom inicijativom Izgradimo bolji svijet kako bismo svijetu pružili više visokokvalitetnih javnih dobara, rekao je Wang Yi u videoporuci na događaju u povodu 50. godišnjice Šangajskog komunikea, koji je obilježio normalizaciju odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.


Inicijativa G7 Izgradimo bolji svijet (B3W) smatra se alternativom suparničkoj kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI), koju je pokrenuo Xi 2013. Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume s Kinom o suradnji u projektima BRI-a poput željeznica, luka, autocesta i druge infrastrukture.


Wang je pozvao Washington da surađuje s Kinom u azijsko-pacifičkom području kako bi izgradio "obitelj otvorenosti, uključivosti, inovacije, rasta, povezanosti i suradnje na koju svi dobivaju", umjesto da regiju pretvori u regiju sukoba i konfrontacije.


Šangajski komunike, dokument koji je označio kraj izolacije između dviju zemalja objavljen tijekom povijesnog posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona Kini, značio je da su dvije velike sile s različitim društvenim sustavima spremne mirno koegzistirati, rekao je.


Wang je ponovio poziv Sjedinjenim Državama da prestanu podržavati neovisnost Tajvana, otoka s vlastitom samoupravom, na koji Kina polaže pravo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!