10:37 / 26.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Kina testira cijeli grad Kashgar u Xinjiangu

Ilustracija (Foto: REUTERS)

Ilustracija (Foto: REUTERS)

Foto: - / REUTERS

Kina ponovno masovno testira cijeli grad na koronavirus zbog regionalnog širenja zaraze u pokrajini Xinjiangu, prenosi BBC.
Kina ponovno masovno testira cijeli grad na koronavirus zbog regionalnog širenja zaraze u pokrajini Xinjiangu, prenosi BBC.

➡️ Stožer: 828 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 osoba

U Kashgaru se testira oko 4,7 milijuna ljudi, a dosad je ondje otkriveno 138 asimptomatskih slučajeva. Kina je uglavnom uspjela smanjiti stopu zaraze, međutim i dalje ima manjih izbijanja infekcije.

U Xinjiangu živi većinski muslimanska ujgurska manjina koju, prema udrugama za zaštitu prava, kineske vlasti progone. 

Škole u Kashgaru su zatvorene i stanovnici ne smiju napustiti grad ako nemaju dokaz o negativnom testu na koronavirus.

Prvi slučaj zaraze u Kashgaru bila je žena bez simptoma zaposlena u tvornici odjeće u okrugu Shufu, na periferiji. Otkriveno je da je zaražena tijekom "rutinskog testiranja", kako ga nazivaju kineski državni mediji.

Ona je prvi lokalni slučaj otkriven u kopnenoj Kini u zadnjih 10 dana. U raširenom testiranju koje je počelo u subotu otkriveno je još 137 slučajeva.

Asimptomatski slučajevi ne ulaze u službene kineske podatke od 85.810 potvrđenih slučajeva zaraze.

Od posljedica bolesti COVID-19 u zemlji je umrlo 4634 ljudi. Do nedjelje popodne u Kashgaru je provedeno više od 2,8 milijuna testiranja, a ostatak će biti dovršen u dva dana, rekle su gradske vlasti.

Premda se u većini Kine život normalno nastavlja, i dalje ima manjih izbijanja zaraze zbog kojih se vlasti  odlučuju na masovno testiranje.

U listopadu je u gradu Qingdaou testirano svih 9 milijuna građana.
U svibnju je Kina testirala 11 milijuna stanovnika u Wuhanu, gradu gdje je identificiran prvi slučaj novog koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!