08:13 / 24.11.2020.

Autor: Jelena Perleta/T.V./T.D./Dnevnik/HRT/Hina

Kina uspješno lansirala robotiziranu svemirsku letjelicu na Mjesec

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: - / REUTERS

Bude li misija okončana kako je planirano to će Kinu učiniti trećom zemljom na svijetu koja je donijela uzorke mjesečeve površine, nakon što su to ranije napravile Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez.
Kina je u utorak objavila da je uspješno lansirala robotiziranu svemirsku letjelicu koja treba donijeti uzorke s površine Mjeseca, u prvom takvom pokušaju jedne zemlje nakon 1970. i u misiji koja svjedoči o kineskim ambicijama u svemiru.Dugi marš -5, najveći kineski nosač raketa, lansiran je u 4,30 ujutro po pekinškom vremenu iz svemirskog centra Wenchang, na južnom kineskom otoku Hainanu, noseći letjelicu Chang'e-5.

- Lansiranje je provedeno na vrijeme. Ovo je dobar početak ispunjavanja zadataka misije Chang'e-5, rekao je Wang Jue, zapovjednik misije.

Kineska svemirska agencija nazvala je lansiranje uspješnim i u priopćenju navela da je raketni nosač letio blizu 37 minuta prije nego li se letjelica odvojila i krenula na predviđenu putanju.

- Cijeli projekt ukupno ima 11 stupnjeva. Uspješno lansiranje samo je prvi korak. U idućim danima letjelica će ući u Mjesečevu orbitu, spustiti se i vratiti. Svi ti stupnjevi operacije usko su povezani i teški, kaže Liu Jizhong, zamjenik zapovjednika misije.

Misija Chang'e-5, nazvana po drevnoj kineskoj božici mjeseca, prikupit će lunarni materijal koji će pomoći znanstvenicima da bolje shvate porijeklo i nastanak Mjeseca. Misija će ujedno testirati sposobnosti Kine da daljinskim upravljanjem prikupi uzorke s površine.  

- Chang'e-5 najkompleksniji je ovakav projekt. Očekujemo velika otkrića u znanstvenim svemirskim istraživanjima, poput razumijevanja sastava Mjesečeva tla, ističe Wu Yanhua, potpredsjednik kineske Nacionalne svemirske uprave.

Državna tv postaja CCTV uživo je prenosila lansiranje, pokazavši snimke osoblja svemirske agencije odjevenog u plave odore kako plješću i pozdravljaju uspješan put letjelice kroz atmosferu, dok osvjetljava noćno nebo. 

Bude li misija okončana kako je planirano to će Kinu učiniti trećom zemljom na svijetu koja je donijela uzorke mjesečeve površine, nakon što su to ranije napravile Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!