16:50 / 17.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Kina: Xi naredio nastavak politike "bez COVID-a" u jeku širenja epidemije

Kineski predsjednik

Kineski predsjednik

Foto: Peter Cziborra / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je u četvrtak nastavak politike "nulte tolerancije na COVID" dok se zemlja bori s najbržim širenjem epidemije nakon prvog vala 2020.

Dok se neki zadnjih mjeseci zauzimaju za ublažavanje restrikcija, komunistička vlast slavi svoju zdravstvenu politiku kao dokaz nadmoćnosti svog političkog sustava u odnosu na ostatak svijeta.

Čim se pojavi jedan slučaj covida, vlasti uvode stroge mjere ograničenja kretanja i pristupaju masovnom i opetovanom praćenju kontakata među stanovništvom.

Kruta politika "bez COVID-a" omogućila je Kini da smanji broj umrlih ispod 5.000 od početka pandemije.

No omikron inačica virusa odgovorna je za ponovno širenje epidemije, pa je u četvrtak prijavljeno 2.432 novozaražena u 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, što je visok broj za Kinu.

- Uvijek moramo u prvi plan staviti ljude i njihov život, držati se (...) politike nulte tolerancije na COVID i čim prije zaustaviti širenje epidemije, naredio je u četvrtak predsjednik Xi Jinping, objavila je državna televizija.

Ta izjava dolazi u času kada su deseci milijuna Kineza u karanteni diljem zemlje.

U razmaku od nekoliko dana, u najmanje 17 gradova uvedena je karantena, pa tako i u tehnološkoj metropoli Shenzhenu, na jugu, koji ima 17,5 milijuna stanovnika.

Brojevi objavljeni u četvrtak rastu na račun pokrajine Jilina, na granici sa Sjevernom Korejom, zemljom koju, tvrde njezine vlasti, COVID zaobilazi.

U Šangaju, najvećem kineskom gradu, u četvrtak je bilo tek 165 novozaraženih, ali su vlasti uvele karantenu za mnoge četvrti.

Stroge mjere otežavaju svakodnevni život i pritišću gospodarstvo.

Vodeći kineski znanstvenik rekao je početkom mjeseca da zemlja mora naučiti živjeti s virusom i "u bliskoj budućnosti" odustati od takozvane strategije nulte tolerancije na COVID.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!