22:50 / 11.02.2021.

Autor: Hina

Kina zabranila BBC, Londonu je to "neprihvatljiv napad na slobodu medija"

BBC

BBC

Foto: Anthony Devlin / Press Association/PIXSELL

Kineski regulator za audiovizualne sadržaje objavio je u četvrtak da je zabranio emitiranje BBC-a u Kini, potez koji je London nazvao "neprihvatljivim napadom na slobodu medija". 

Peking drži da su sadržaji međunarodnog informativnog kanala "ozbiljno" prekršili smjernice na snazi u toj zemlji.

Nadležno tijelo je priopćilo da je BBC World News prekršio načelo po kojem "informacije moraju biti točne i poštene i ne smiju dovoditi u pitanje nacionalne interese Kine", pa više ne dopušta BBC-u emitiranje u Kini.

Zabrana je nastupila nakon što je BBC 3. veljače emitirao reportažu o mučenjima i seksualnom nasilju nad ujgurskim ženama u kineskim logorima.

BBC žali zbog te odluke Pekinga.

- Razočarani smo što su kineske vlasti odlučile poduzeti tu mjeru, izjavila je glasnogovornica britanskog kanala. BBC je najveći međunarodni informativni kanal na svijetu i pokriva teme iz cijelog svijeta pošteno, nepristrano bez straha i naklonosti.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je upozorio na "neprihvatljivu povredu slobode tiska".

- Kina ima jednu od najrigoroznijih ograničenja slobode medija i interneta na svijetu i posljednja mjera samo ruši ugled Kine u svijetu, ocijenio je britanski šef diplomacije u tvitu.

Američki State Department je naveo da "apsolutno osuđuje" zabranu emitiranja BBC-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!