08:36 / 22.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Kina zabrinuta zbog pogoršavanja stanja u Ukrajini

Wang Yi i Antony Blinken

Wang Yi i Antony Blinken

Foto: Alexandros Michailidis/Ilyas Tayfun Salci / Shutterstock

Kina je zabrinuta zbog pogoršavanja stanja u Ukrajini, rekao je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razriješe razlike dijalogom.

- Treba poštovati legitimne sigurnosne zahtjeve svake zemlje, rekao je Wang američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u telefonskom pozivu, prema priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.


Ubrzavajući krizu, za koju se Zapad boji da bi mogla izazvati rat, ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio raspoređivanje vojnika u dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini nakon što ih je priznao kao neovisne.


Rusija poriče bilo kakav plan za napad na Ukrajinu, ali je zaprijetila neodređenom "vojno-tehničkom" akcijom ako ne dobije opsežna sigurnosna jamstva, uključujući obećanje da se susjedna Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u.


- Situacija u Ukrajini se pogoršava, rekao je Wang Blinkenu.


Kina još jednom poziva sve strane na suzdržanost.


- Kina će ostati u kontaktu sa svim stranama, rekao je Wang.


U pozivu je Blinken naglasio potrebu očuvanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine usred ruske "agresije", rekao je Ned Price, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!