08:21 / 15.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Kineska cjepiva protiv bolesti COVID-19 možda na tržištu već u studenome

Ilustracija (REUTERS/Dado Ruvic)

Ilustracija (REUTERS/Dado Ruvic)

Foto: - / REUTERS

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.
Cjepiva protiv koronavirusa koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna već u studenome, rekao je dužnosnik povezan s kineskim Centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

-
Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu   

Kina ima četiri cjepiva protiv bolesti COVID-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već su ponuđena najizloženijim službama.

- Treća faza teče glatko i cjepiva bi mogla biti spremna za upotrebu u studenome i prosincu, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju.

Wu, koja je rekla da nije osjetila nikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalnog cjepiva u travnju, nije precizirala o kojem je cjepivu riječ.

Odjel državnoga farmaceutskog diva, kineskoga National Pharmaceutical Groupa (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri cjepiva u sklopu državnog programa.
Četvrto cjepivo protiv bolesti COVID-19 razvija CanSino Biologics i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u lipnju.

Sinopharm je rekao u srpnju da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu uporabu do kraja godine, nakon završetka ispitivanja u trećoj fazi.

Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi. Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ovaj mjesec da će se držati standarda znanstvenih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se proces ubrza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!