Kineska svemirska letjelica uspješno sletjela na površinu Marsa

15.05.2021.

07:30

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Besposadna kineska svemirska letjelica uspješno je danas sletjela na površinu Marsa, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua, čime je Kina postala druga država nakon SAD-a koja je sletjela na Crveni planet.

Svemirska letjelica Tianwen-1 (Nebesko pitanje) sletjela je na južnom dijelu velike ravnice poznate kao Utopia Planitia, "prvi put ostavivši kineski trag na Marsu", navela je agencija.

Pet tona teška svemirska letjelica lansirana je s južnog kineskog otoka Hainan u srpnju prošle godine, a nakon više od šest mjeseci putovanja, Tianwen-1 je u veljači stigao do Crvenog planeta gdje je od tada bio u orbiti.

Rover na solarni pogon Zhurong, koji ima šest znanstvenih instrumenata, uključujući topografsku kameru visoke rezolucije, sada će proučavati površinu tla i atmosferu planeta. Zhurong, nazvan prema mitskome kineskom bogu vatre, također će tražiti znakove života, uključujući bilo koju podzemnu vodu i led, koristeći se zemaljskim radarom.

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku svima koji su sudjelovali u misiji.

- Bili ste dovoljno hrabri za izazov, težili izvrsnosti i smjestili našu zemlju u napredne redove planetarnih istraživanja. Vaše izvanredno postignuće zauvijek će se urezati u sjećanja na domovinu i ljude, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!