16:40 / 01.04.2018.

Autor: D.P./D.M.//Hina

Kineska svemirska stanicaTiangong-1 izgorjela iznad južnog Pacifka

foto: Twitter (@PDChina)

foto: Twitter (@PDChina)

Foto: - / -

Letjelica je ušla u Zemljinu atmosferu oko 8,15 sati po kineskom vremenu, odnosno 2,15 po hrvatskom vremenu. Najveći dio je izgorio, stoji u kratkom priopćenju kineske agencije.
Kineska svemirska postaja Tiangong-1 ušla je u Zemljinu atmosferu negdje iznad južnog Pacifika i izgorjela je, objavila je u ponedjeljak svemirska kineska agencija. Letjelica je ušla u Zemljinu atmosferu oko 8,15 sati po kineskom vremenu, odnosno 00,15 po GMT-ju (2,15 po hrvatskom vremenu) i najveći dio je izgorio, stoji u kratkom priopćenju kineske agencije.

Američka svemirska kontrola, koja prati kretanje svih umjetnih objekata u Zemljinoj orbiti, potvrdila je da je Tiangong-1 izgorjela iznad južnog Pacifika. Kratko prije nego što je letjelica ušla u atmosferu objavljeno je da se očekuje da će se to dogoditi negdje blizu brazilske obale u južnom Atlantiku.

Prva kineska svemirska postaja lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka i dio je ambicioznog kineskog svemirskog programa kojem je cilj poslati u orbitu stalnu postaju do 2023. godine. Prvotno je bilo planirano da postaja prekine s radom 2013., ali se njena misija stalno produljivala.

Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim "padom".
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!