Kineska vojska održala vježbu vojne spremnosti blizu Tajvana

09.11.2021.

19:54

Autor: P.F./Hina

Tajvanski borbeni zrakoplov

Tajvanski borbeni zrakoplov

Foto: ANN WANG / Reuters

 Kineska vojska objavila je da je izvela vježbu vojne spremnosti u smjeru Tajvanskog tjesnaca, nakon što je ministarstvo obrane osudilo posjet američke i europske delegacije Tajvanu.

Patrola vojske bila je usmjerena na ozbiljno pogrešne riječi i djelovanje relevantnih država po pitanju Tajvana, kao i aktivnosti snaga koje zagovaraju neovisnost te demokratske otočne države, priopćio je glasnogovornik kineske vojske.

Tenzije između dviju strana tjesnaca narasle su proteklih mjeseci. Tajvan se duže od godine žali na prelete kineskih ratnih zrakoplova u njegovoj blizini.

Tajvansko ministarstvo obrane reklo je kako je u utorak šest kineskih zrakoplova ušlo na jugozapad njegove Zone identifikacije protuzračne obrane (ADIZ), uključujući četiri J-16 zrakoplova i dva nadzorna aviona.

Nekoliko tajvanskih medija izvještava da su nenavedeni članovi američkog Zastupničkog doma i Senata stigli u Taipei vojnim zrakoplovom. To je priopćilo i kinesko ministarstvo obrane.

Snažno se protivimo i osuđujemo to, stoji u priopćenju ministarstva.

Delegacije američkog Kongresa često se koriste vojnim zrakoplovima za međunarodna putovanja.

Peking je prošli tjedan usudio dolazak europarlamentaraca na Tajvan koji su naglasili da to nije provokacija Kine, nego odluka donesena u interesu europskih građana.

U demokratsku republiku, suprotstavljenu kineskom autoritarnom režimu, stigli su kako bi dobili njeno iskustvo u borbi protiv dezinformacija, pisala je njemačka agencija dpa.

Tajvan su 1949. preuzeli su kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Zedongovih komunista u središnjoj Kini.

Od tada ima neovisnu vladu, no Peking ga i dalje smatra dijelom svog teritorija, protivi se bilo kakvom službenom kontaktu Taipeija i međunarodne zajednice te ne odbacuje da će ga vojno osvojiti.

Tenzije između Pekinga s jedne, te Taipeija i zapadnih država s druge strane, redovito rastu zbog letova kineskih borbenih zrakoplova blizu Tajvana, kao i prolaskom zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!