Kineski glavni grad prilagođava se životu s COVID-om nakon promjene politike

08.12.2022.

10:51

Autor: V.K./HRT/Hina

Peking se prilagođava životu s COVID-om

Peking se prilagođava životu s COVID-om

Foto: cnsphoto / via REUTERS

Kineska prijestolnica pokazala je privremene znakove povratka u normalu u četvrtak nakon iznenadnog preokreta tvrdokorne politike nultog COVID-a koja je pogodila drugo najveće svjetsko gospodarstvo i izazvala rijetke prosvjede.

Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) u srijedu je najavila popuštanje COVID restrikcija širom zemlje, što uključuje smanjenje obveznog testiranja, dopuštanje izolacije u svom domu za neke pozitivne slučajeve te ukidanje sveobuhvatnog zatvaranja.

U sklopu ublažavanja politike nultog COVID-a predsjednika Xi Jinpinga, najviše zdravstveno tijelo u zemlji reklo je da je cilj taktike pomoći zemlji da "drži korak s vremenom koje se mijenja".

U glavnom gradu, gdje je porast broja slučajeva prisilio mnoge da ostanu kod kuće, dok su zatvorene tvrtke i škole, promet se u četvrtak vratio otprilike na pola uobičajenog intenziteta, rekao je novinar AFP-a.

Prema novim smjernicama, smanjeni su učestalost i opseg PCR testiranja.

No dok se broj punktova za testiranje oko Pekinga smanjio, na preostalima je i dalje gužva jer mnoga radna mjesta i dalje zahtijevaju negativne testove.

- Došao sam se testirati jer je netko na mojem poslu bio pozitivan. Nadam se da nisam dobio COVID, rekao je 28-godišnji Chen Min za AFP.

Drugi su rekli da su se došli testirati jer rade u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, gdje je testiranje i dalje obavezno.

Dostavljač hrane Zhang Lan rekao je da se mora testirati jer je "to zahtjev tvrtke" da se izbjegne kontaminacija kupaca.

U obližnjem trgovačkom centru dućani su otvoreni, ali gužve su bile rijetke.

Čuvari su provjeravali zdravstvene šifre posjetitelja, iako više nisu zahtijevali negativne testove na COVID, piše AFP..

Kina se sada sprema na porast broja zaraženih koji će vjerojatno uslijediti nakon ublažavanja pravila. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!