10:39 / 08.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Kineski grad zatvoren zbog novog žarišta koronavirusa

Alexandre C. Fukugava/Pixabay/ilustracija

Alexandre C. Fukugava/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Od pojave koronavirusa u Wuhanu potkraj 2019. kineske vlasti brzo suzbijaju nova žarišta masovnim testiranjem, lokalnim zatvaranjima i zabranom putovanja.
Kina je zatvorila veći grad u blizini Pekinga, obustavila prometne linije i zabranila napuštanje tog grada milijunima stanovnika dok vlasti pokušavaju suzbiti najveće žarište koronavirusa u pola godine.

Od pojave koronavirusa u Wuhanu potkraj 2019. kineske vlasti brzo suzbijaju nova žarišta masovnim testiranjem, lokalnim zatvaranjima i zabranom putovanja.

Stotinjak novih slučajeva koronavirusa otkriveno je prošli tjedan u Shijiazhuangu, višemilijunskom gradu u pokrajini Hebei. Stanovnicima je zabranjeno napustiti grad i obustavljen je željeznički promet, objavile su vlasti.

Državna televizija CCTV snimila je duge redove stanovnika u Shijiazhuangu koji čekaju da im zdravstveni djelatnici u zaštitnim odijelima uzmu bris. Na autocestama su kontrole, a ulazi u grad većinom su blokirani barikadama, vidi se na fotografijama.

➡️  Koronavirus - najnovije informacije

Pokrajina Hebei u četvrtak je potvrdila 51, a u petak 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, najviše u danu u pet mjeseci. Većina zaraza potvrđena je u Shijiazhuangu. Škole su zatvorene i provodi se masovno testiranje stanovništva. Od četvrtka ujutro testirano je više od 670.000 ljudi, objavili su državni mediji. Snimljeno je i osoblje kako cijepi ljude s kineskim Sinopharmom, nedavno odobrenim cjepivom u toj zemlji koje je učinkovito 79 posto.

Troje dužnosnika iz najteže pogođene gradske četvrti Gaocheng, epicentra posljednjeg žarišta, kažnjeno je zbog nemara u kontroli virusa što je pokazatelj pritiska na lokalne vlasti da suzbiju virus gdje god se pojavi, dodaje AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!