Kineski hakeri ukrali SAD-u milijune dolara vrijednu pomoć za prevladavanje pandemije

06.12.2022.

17:16

Autor: HINA/HRT/A.S.

Ukrali su pomoć namijenjenu prevladavanju Covida-19

Ukrali su pomoć namijenjenu prevladavanju Covida-19

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kineski hakeri su od 2020. ukrali desetke milijuna dolara američkih potpora namijenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije covida-19, priopćila je u ponedjeljak navečer američka Tajna služba.


Tajna služba je potvrdila izvješće NBC-a da je za krađu odgovorna kineska hakerska skupina poznata u sigurnosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti.

APT41 je vrlo uspješna kibernetička kriminalna skupina koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade, a motiv je uglavnom bio financijske prirode.

Protiv nekoliko članova skupine je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica u kojoj ih ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga, tvrtke za razvoj video igara i tvrtke za društvene medije.

- Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od kibernetičkih napada sve, dok se napadaju kompjutori izvan Kine kako bi se ukralo intelektualno vlasništvo u korist Kine, rekao je tada bivši zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen.

Kinesko veleposlanstvo u SAD-u je priopćilo da se Kina odlučno protivi i bori protiv kibernetičlih krađa i hakiranja te odbacuje neutemeljene optužbe protiv svoje zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!