13:22 / 19.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Kineski laboratorij: Lijek za koronavirus krajem godine

Foto: REUTERS/Thomas Peter/ilustracija

Foto: REUTERS/Thomas Peter/ilustracija

Foto: - / REUTERS

Lijek bi trebao biti spreman za upotrebu kasnije ove godine - na vrijeme za mogući drugi val pandemije u zimi.
Kineski laboratorij razvija lijek za koji vjeruje da može zaustaviti pandemiju bolesti COvID-19 i biti spreman za masovnu proizvodnju kasnije ove godine.

- Sve o koronavirusu

Lijek koji se na temelju antitijela razvija na prestižnom Pekinškom sveučilištu skraćuje vrijeme oporavka oboljelima od bolesti COVID-19, ali i stvara kratkotrajan imunitet na virus, tvrde istraživači.

Sunney Xie, direktor sveučilišnog inovacijskog centra za genomiku, ističe kako se lijek pokazao uspješnim kod životinja. Rekao je i kako se količina virusa u zaraženim miševima znatno smanjila nakon što su im ubrizgana neutralizirajuća antitijela.

- To pokazuje da potencijalni lijek ima i terapijski učinak, kazao je Xie.

Lijek koristi neutralizirajuća antitijela koja je proizveo ljudski imunološki sustav kako bi se spriječio prodor virusa u stanicu. Antitijela su izolirana iz krvi 60 oporavljenih pacijenata.

Članak o istraživanju objavljen je u znanstvenom časopisu Cell. Xie ističe kako je njegov tim "danonoćno" tražio antitijela. Dodao je da bi lijek trebao biti spreman za upotrebu kasnije ove godine - na vrijeme za mogući drugi val pandemije u zimi.

Koronavirusom je u ovom trenutku zaraženo 4,8 milijuna ljudi, a umrlo ih je 315 tisuća.

- Klinička testiranja su u planu, rekao je Xie, dodavši kako će se ona provoditi u Australiji i drugim državama, jer je broj slučajeva zaraze u Kini rapidno pao.

- Nadamo se da će neutralizirajuća antitijela postati specijalizirani lijek koji će zaustaviti pandemiju, kazao je Xie.

Testiranje na ljudima

Kineski zdravstveni dužnosnik prošli je tjedan rekao da Kina već testira pet potencijalnih cjepiva na ljudima. No Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će razvoj cjepiva trajati između 12 i 18 mjeseci.

Znanstvenici ukazuju i na potencijalnu korist krvne plazme oporavljenih pacijenata koji su razvili antitijela na koronavirus. Više od 700 pacijenata primilo je terapiju plazmom u Kini, a vlasti tvrde da se to pokazalo vrlo dobrom terapijom.

- No plazma je ograničene količine, ističe Xie i dodaje da lijek na kojem radi može brzo krenuti u masovnu proizvodnju.

- Novi lijek mogao bi stvarati kratkotrajni imunitet koji se potvrdio pri testiranju na miševima. To bi zdravstvenim radnicima moglo pružiti privremenu zaštitu na nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci, kazao je Xie.

U svijetu se trenutno razvija više od stotinu cjepiva, no taj je proces mnogo zahtjevniji od razvoja lijekova. Xie se nada da će lijek njegovog tima biti brži i djelotvorniji put na zaustavljanju pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!