Kineski ministar: Najveći prioritet u Ukrajini ubrzanje mirovnih pregovora

24.09.2022.

22:30

Autor: Hina/HRT

Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova

Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova

Foto: Eduardo Munoz / REUTERS

Kina podupire sve napore koji vode prema mirnom rješavanju "krize" u Ukrajini, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u subotu, dodavši da je najveći prioritet da se ubrzaju mirovni pregovori.

- Osnovno rješenje je pozabaviti se opravdanim sigurnosnim brigama obiju strana i izgraditi uravnoteženu, učinkovitu i održivu sigurnosnu arhitekturu, rekao je Wang u svome obraćanju.

- Pozivamo sve umiješane strane da vode računa da se kriza ne prelije i da zaštite legitimna prava i interese zemalja u razvoju, dodao je.

Kina, strateški partner Rusije, čvrsta je u svojoj neutralnosti, kritizirajući zapadne sankcije protiv Rusije, ali bez pružanja podrške ili pomoći u vojnoj kampanji.

Wang je također rekao da će Peking nastaviti raditi na "mirnom ujedinjenju" s Tajvanom i da se treba boriti protiv "separatističkih djelovanja za nezavisnost", dok poduzima silovite korake kako bi se usprotivio bilo kakvom miješanju izvana.

- Samo odlučnim sprječavanjem separatističkih aktivnosti možemo izgraditi istinski temelj za miroljubivo ujedinjenje. Samo kad Kina postane u cijelosti ujedinjena, može biti trajnog mira u Tajvanskom tjesnacu, rekao je.

Napetosti zbog Tajvana porasle su nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u kolovozu, nakon čega su uslijedile masovne kineske vojne vježbe, kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti otoka može odlučivati samo 23 milijuna njegovih stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!