09:55 / 28.05.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./T.D./Hina/HRT

Kineski parlament potvrdio novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong

Foto: REUTERS/Tyrone Siu

Foto: REUTERS/Tyrone Siu

Foto: - / REUTERS

Zakon bi trebao spriječiti, zaustaviti i kazniti svaku akciju koja pogađa nacionalnu sigurnost.
Kineski je parlament potvrdio novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za područje Hong Konga. Zakon bi trebao spriječiti, zaustaviti i kazniti svaku akciju koja pogađa nacionalnu sigurnost, a stupit će na snagu bez potrebe da ga odobri i parlament Hong Konga.

Demokratski aktivisti doživljavaju ga kao mjeru koja može ugroziti dosegnute slobode i autonomiju te ulogu Hong Konga kao jednog od globalnih financijskih središta. Velika Britanija, SAD, Australija i Kanada zajedničkom su izjavom osudile Kinu zbog uvođenja novog zakona.

- Politika Jedna zemlja, dva sustava temeljna je kineska državna politika. Središnja kineska vlast cijelo je vrijeme u cijelosti i predano primjenjivala tu politiku. Ona narodu Hong Konga omogućava visok stupanj autonomije. Vlada je djelovala uz striktno poštovanje hongkonškog ustava i tamošnjih zakona, dajući punu potporu hongkonškoj izvršnoj vlasti, rekao je kineski premijer Li Keqiang.U vrućoj raspravi o prijedlogu zakona, koji je postao novi poticaj za protuvladine nemire u poluautonomnom gradu, sukobili su se zastupnici u Zakonodavnom vijeću, čija je sjednica odgođena.

Policija je u srijedu uhitila 360 osoba, dok su tisuće ljudi prosvjedovale zbog zakona o himni i zakonu o nacionalnoj sigurnosti, što je potaknulo uzbunu međunarodne zajednice vezano za poštivanje sloboda u tom gradu.

Prosvjednici su do kasno navečer na ulicama zahtijevali neovisnost od Kine, tvrdeći da je to "sada jedini izlaz".

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je da Hong Kong više nema poseban status prema američkom zakonu, što bi mogao biti snažan udarac njegovu statusu velikog financijskog središta.

Pompeo je istaknuo: "Ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkapaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja koje je sama Kina dala stanovnicima Hong Konga".

- Potvrdio sam Kongresu da Hong Kong nema jednaki tretman. Uzevši u obzir činjenice na terenu, niti jedna razumna osoba ne može tvrditi da je Hong Kong zadržao visoki stupanj autonomije u odnosu na Kinu, rekao je Pompeo.

Zakonom o "nacionalnoj sigurnosti" zabranjuje se terorizam, secesija, subverzija i strano uplitanje.

Sjedinjene Države i Kina sukobile su se oko Hong Konga u srijedu u Ujedinjenim narodima, nakon što je Kina odbila zahtjev Washingtona da se zbog pitanja novog zakonodavstva u Hong Kongu sastane Vijeće sigurnosti UN-a.

Tenzije između dviju zemalja već su snažno narasle zbog trgovinskih odnosa i pandemije koronavirusne bolesti te Južnokineskog mora.

Prosvjednici i prodemokratski političari u Hong Kongu navode da zakon o himni, koji određuje upotrebu i sviranje kineske nacionalne himne, predstavlja još jedan znak ubrzanoga kineskog uplitanja. Očekuje se da će zakon o himni biti donesen u lipnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!