08:36 / 10.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Kineski predsjednik posjetio Wuhan

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: REUTERS/Aly Song

Foto: - / REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je Wuhan, epicentar epidemije izazvane koronavirusom, prvi put od njezine pojave potkraj prošle godine.
Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je Wuhan, epicentar epidemije izazvane koronavirusom, prvi put od njezine pojave potkraj prošle godine.

U svijetu više od 105.000 zaraženih koronavirusom

Tijekom boravka u Wuhanu predsjednik će posjetiti i pozdraviti medicinske radnike, vojne časnike i vojnike, radnike u zajednici, policijske službenike, dužnosnike i volontere koji se bore protiv epidemije, kao i pacijente i stanovnike, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Xi se uglavnom nije pojavljivao u kineskim državnim medijima početkom krize, no od prošlog mjeseca, kada se situacija pogoršala, postao je vidljiviji.

Njegov posjet gradu u kojem se virus prvi put pojavio događa se nakon što je prošli tjedan u kontinentalnoj Kini širenje zaraze usporeno te pozornost usmjerena na sprečavanje uvezenih infekcija iz prekomorskih mjesta poput onih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji.

Pokrajina Hubei, čiji je glavni grad Wuhan, proučava planove kojim bi se ljudima iz područja srednjeg ili niskog rizika zaraze omogućilo da počnu putovati, objavili su danas državni mediji pozivajući se na sastanak koji je vodio šef pokrajinske stranke Ying Yong.

Na sastanku, o kojem je izvijestio službeni Hubei Daily, rekao je kako će ljudima možda biti dopušteno da počnu putovati uz uporabu mobilnog sustava praćenja, koji su posljednjih tjedana uspostavile mnoge lokalne vlasti u Kini.

Kontinentalna Kina zabilježila je jučer 19 novih koronavirusnih infekcija, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija, što je za 40 manje nego dan prije.

Od novih slučajeva 17 ih je u Wuhanu, jedan u Pekingu, a drugi u Guangdongu, zbog ljudi koji su stigli iz inozemstva, objavio je komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!