Kineski premijer Li Keqiang isključen iz novog Centralnog komiteta

22.10.2022.

10:31

Autor: Hina/HRT/V.G.

Li Keqiang

Li Keqiang

Foto: Jason Lee / Reuters

Kineski premijer Li Keqiang i trojica drugih članova Stalnog odbora Politbiroa, najvišeg tijela vladajuće Komunističke partije za kreiranje politike, isključeni su iz novoizabranog Centralnog komiteta u subotu.

Više od 2000 delegata na partijskom kongresu u Pekingu, koji se održava svakih pet godina, izabralo je Centralni komitet u kojem je 205 članova i 171 zamjenik.

Li Keqiang (67), Li Zhanshu (72), Wang Yang (67) i Han Zheng (68), pripadnici sedmeročlanog Stalnog odbora, isključeni su iz novog Centralnog komiteta.

Li Zhanshu i Han Zheng su prema tamošnjim pravilima trebali biti umirovljeni zbog svoje dobi.

Centralni komitet će se u nedjelju sastati iza zatvorenih vrata na svojoj prvoj plenarnoj skupštini ili plenumu kako bi glasao o sastavu novog Politbiroa, koji se u pravilu sastoji od 25 članova i Stalnog odbora.

Isključeni su također 64-godišnji Yi Gang, guverner kineske centralne banke i 66-godišnji Guo Shuqing, predsjedavatelj agencije za regulaciju bankarskog i osiguravateljskog sektora.

Zamjenik premijer Liu He (70), kineski ekonomski stručnjak, također je isključen iz novog Centralnog komiteta.

CNN je objavio da je bivši generalni sekretar KP Kine i predsjednik Kine Hu Jintao (79) izveden iz Velike dvorane naroda tijekom ceremonije zatvaranja kongresa.

Hu je sjedio za glavnim stolom u Dvorani naroda, pored nasljednika Xija, kada su mu prišla dva muškarca. Kratko je razgovarao s njima i, kako je naveo CNN, prvotno je djelovalo kao da odbija otići. Okolnosti pod kojima je Hu izašao iz dvorane nisu poznati.

Generalni sekretar i predsjednik Kine Xi Jinping zatvorio je u subotu 20. kongres Komunističke partije i očekuje se da će dobiti novi, petogodišnji mandat na mjestu vođe stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!