13:09 / 23.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Kineski zdravstveni čelnik "razumije kritike", ali i brani Peking

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: - / REUTERS

Države poput SAD-a i Australije kritizirale su Peking zbog netransparentnosti u ranim danima pandemije. Kina je te optužbe prozvala apsurdnima.
Direktor kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraze u subotu je rekao da su javne kritike upravljanja izbijanjem koronavirusa razumljive, no branio je odgovor Pekinga na tu krizu.

- Sve o koronavirusu

- Kod takve velike epidemije u Kini i svijetu normalno je dobivati kritike javnosti, kazao je Gao Fu na marginama godišnje sjednice kineske Narodne skupštine.
Prihvaćamo ih s poniznošću, dodao je.

Države poput SAD-a i Australije kritizirale su Peking zbog netransparentnosti u ranim danima pandemije. Kina je te optužbe prozvala apsurdnima.

Gao je rekao kako centar za kontrolu zaraze mora poboljšati svoje mehanizme za izvještavanje o epidemiji, no ocijenio je da je usprkos slabostima koje je ta agencija pokazala u ranim danima epidemije odgovor Kine bio dobar u odnosu na druge države.

Istaknuo je i kako kineski znanstvenici još uvijek ne uspijevaju utvrditi kako je virus prešao na ljude, dodavši kako se nada da će javnost znanstvenicima dati još vremena da razumiju taj virus.

Utrkom u razvijanju virusa među državama Gao je nazvao pozitivnom.
Kina pregovara s raznim državama o suradnji na istraživanju i razvoju cjepiva, zaključio je.

Kina od ožujka bilježi snažan pad lokalne zaraze. Broj potvrđenih slučajeva u zemlji zasad je na 82.971, s 4634 smrtnih ishoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!