11:26 / 31.03.2018.

Autor: D.M./Hina/HRT

Kinesko inženjersko čudo zapinje pred teškim izazovima

Foto: Printscreen, Youtube: Chinese bridge

Foto: Printscreen, Youtube: Chinese bridge

Foto: - / -

Most će preko estuarija Biserne rijeke povezivati Hong Kong s južnokineskim gradom Zhuhaijem i kockarskom enklavom Makaom.
Kinezi se hvale da će to biti inženjersko čudo. Za najveći svjetski most preko estuarija Biserne rijeke koji će povezati Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu utrošena je količina čelika kojom bi se moglo izgraditi 60 Eiffelovih tornjeva. Devet godina nakon početka gradnje 55 kilometara dugog mosta, kineska vlada ovaj je tjedan prvi put javno organizirala prezentaciju gotovo završenog projekta.

Most će preko estuarija Biserne rijeke povezivati Hong Kong s južnokineskim gradom Zhuhaijem i kockarskom enklavom Makaom. Iako još nije potvrđen datum otvaranja za promet, a spominjao se srpanj ove godine, dužnosnici očekuju da će biti u upotrebi 120 godina i, s obzirom na to da će znatno skratiti vrijeme putovanja, potaknuti gospodarstvo u tom kraju. U gradnju je utrošeno 420.000 tona čelika, što bi bilo dovoljno za 60 Eiffelovih tornjeva, objavila je službena agencija Xinhua.

"