07:10 / 29.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Kinez uhićen u američkoj istrazi mogućeg prijenosa softvera u Kinu

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Guan Lei iz Alhambre u Kaliforniji, istraživač sa Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu, uhićen je nakon što je u srpnju viđen kako baca oštećeni tvrdi disk u kontejner.
Kineski državljanin koji je radio na kalifornijskom sveučilištu uhićen je i optužen za uništavanje tvrdog računalnog diska tijekom istrage FBI-a o mogućem prijenosu osjetljivog softvera u Kinu, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Guan Lei (29) iz Alhambre u Kaliforniji, istraživač sa Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu, uhićen je nakon što je u srpnju viđen kako baca oštećeni tvrdi disk u kontejner ispred svog stana, navodi se u priopćenju odjela.

- Guan se istražuje zbog mogućeg prijenosa osjetljivog američkog softvera ili tehničkih podataka na kinesko Nacionalno sveučilište za obrambenu tehnologiju i lažno negira svoju povezanost s kineskom vojskom u zahtjevu za vizu i u intervjuima sa saveznim agentima - priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

U izjavi nije rečeno kad je započela istraga.

Guan se u petak prvi put pojavio pred sudom, a sudski postupak zakazan je za 17. rujna, navodi se u izjavi. Kazneno djelo uništavanja dokaza ima maksimalnu kaznu od 20 godina u saveznom zatvoru

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!