Kip kralja Tvrtka Kotromanića pod okriljem noći postavljen u Sarajevu

29.08.2023.

15:36

Autor: S.M./HRT/Hina

Nasuprot zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu postavljen spomenik kralju Tvrtku

Nasuprot zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu postavljen spomenik kralju Tvrtku

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Preko noći je u središtu Sarajeva postavljen spomenik kralju Tvrtku nakon što se mjesecima u BiH sporilo o njegovu nacionalnom podrijetlu, lokaciji spomenika i plaćanju troškova njegovu autoru.

Kip Tvrtka Kotromanića, koji je 1377. postao prvim kraljem Bosne i smatra ga se najistaknutijim vladarom te zemlje, postavljen je u parku ispred zgrade državnog predsjedništva. Tome se protivila srpska članica Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, tijela koje mora dati suglasnost s obzirom da je uže središte Sarajeva zaštićena arhitektonska cjelina.

Angelina Ošap Gaćanović, koja je u povjerenstvo delegirana iz Republike Srpske, ocijenila je da se spomenik ne uklapa u krajolik, ali i tvrdila da Tvrtko nije bio bosanski nego srpski kralj.

Prvotna ideja bila je da se spomenik postavi u parku iza zgrade predsjedništva, no gradonačelnica Benjamina Karić predložila je trg ispred parlamenta.

Međutim, članovi Gradskog vijeća su odlučili da bi o drugoj lokaciji u naselju Pofalići na periferiji grada.

Prema objavljenim fotografijama, na postavljanju spomenika pod okriljem noći bili su jedino gradonačelnica Karić i radnici komunalnoga poduzeća koji su montirali djelo kipara Stjepe Gavrića.

Gavrić se ranije se žalio da mu gradske vlasti nisu isplatile posljednju ratu, pa je kip zbog toga mjesecima stajao pokraj puta nedaleko ljevaonice u mjestu Donja Tramošnica, na prometnici između Tuzle i Orašja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!