Kirby: Sjeverna Koreja bi mogla Rusiji prodati oružje za rat u Ukrajini

30.08.2023.

20:38

Autor: D.M./HRT/Hina

John Kirby

John Kirby

Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

SAD je zabrinut da pregovori o naoružanju između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju, rekao je na brifingu u srijedu John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Kirby je rekao da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu nedavno otputovao u Sjevernu Koreju kako bi uvjerio Pjongjang da Rusiji proda topničko streljivo.

Dodao je da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un razmijenili pisma u kojima su obećali pojačati bilateralnu suradnju te je dodao da SAD ima obavještajne podatke koji upućuju da je još jedna skupina ruskih dužnosnika putovala u Pjongjang nakon Šojguova posjeta.

Prema sporazumima, Rusija bi dobila oružje koje vojska planira upotrijebiti u ratu u Ukrajini, rekao je Kirby. Ugovori bi također mogli uključivati i sirovine koje bi pomogle ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi. Kirby je rekao da bi bilo kakvi sporazumi o naoružanju između Rusije i Sjeverne Koreje prekršili rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

- Pozivamo DPRK da zaustavi svoje pregovore s Rusijom i pridržava se javnih obećanja Pjongjanga da neće Rusiji prodavati oružje, rekao je Kirby novinarima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!