Kishida - novi japanski pemijer, danas će predstaviti svoj kabinet

04.10.2021.

07:10

Autor: Hina/dpa

Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fukio Kishida

Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fukio Kishida

Foto: Pool / REUTERS

 Bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida formalno je izabran za 100. japanskog premijera u ponedjeljak nakon što je osvojio većinu glasova u oba doma parlamenta.


Novi članovi vlade pod vodstvom Kishide, koji je naslijedio Yoshihidea Sugu, bit će objavljeni kasnije tijekom dana.


Kishida, 64-godišnji konzervativac, izabran je za novog predsjednika vlade trećeg po veličini svjetskog gospodarstva nakon što je dobio podršku donjeg doma parlamenta. Bio je dugi niz godina ministar vanjskih poslova pod bivšim desničarskim konzervativnim premijerom Shinzom Abeom.


Sljedeći tjedan raspisivanje izbora


Prema pisanju japanskih medija, Kishida bi sljedeći tjedan trebao raspustiti parlament i raspisati izbore za 31. listopada.

Premijer na odlasku Yoshihide Suga imao je potporu od oko 70 posto ubrzo nakon preuzimanja dužnosti prije otprilike godinu dana, no bio je kritiziran zbog upravljanja pandemijom, zbog čega je oslobodio mjesto za novu osobu koja će voditi vladajuću Liberalno demokratsku stranku ( LDP) kroz izbore.


Kishida, bivši ministar vanjskih poslova s imidžom skromnog graditelja konsenzusa, prošlog je tjedna pobijedio tri kandidata na stranačkim izborima.


On bi trebao raspustiti parlament 14. listopada, a izbore će objaviti na svojoj prvoj konferenciji za novinare kao premijer kasnije u ponedjeljak, objavila je televizija NHK.


- Kishida uopće ne gubi vrijeme, napisao je na Twitteru Tobias Harris, viši suradnik Centra za američki napredak. Harris je dodao: Ako pobijedi na općim izborima i uspije dovoljno dobro povezati stvari da pobijedi na izborima za gornji dom sljedeće godine, imat će do tri godine bez izbora.

Kishida će danas predstaviti svoj kabinet


Kasnije u ponedjeljak, Kishida će predstaviti kabinet pun saveznika bivšeg premijera Shinza Abea, osiguravajući utjecaj njegove konzervativne baze.


Od 20 mjesta, 13 će popuniti ljudi bez prijašnjeg iskustva u vladi, u skladu s Kishidinim obećanjem da će dati šansu novim ljudima, ali većina će zahtjevnih dužnosti preuzeti Abeovi saveznici, među kojima i ministar financija na odlasku Taro Aso.


- Pobijedio je na izborima uz podršku Abea i Asoa, pa je sada vrijeme da uzvrati uslugu, nije vrijeme da to prekine", rekao je politički analitičar Atsuo Ito.


Jedna od bliskih osoba Abeu je novoimenovani glavni tajnik LDP-a Akira Amari. Ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi i ministar obrane Nobuo Kishi, Abeov brat, zadržat će svoja mjesta, izvijestili su mediji.


Matsuno - glavni tajnik


Ključnu ulogu glavnog tajnika kabineta trebao bi preuzeti Hirokazu Matsuno, ministar obrazovanja za vrijeme Abea.


Sadašnji ministar obrazovanja Koichi Hagiuda, za kojeg se zna da je blizak Abeu, bit će ministar trgovine i industrije, ključna osoba u energetskoj politici.


U postavi su tri žene, jedna više nego što je imao Suga, ali nijedna ne drži važniji portfelj.


Tihi Kishida, iz tradicionalno umjerene stranačke frakcije, već se pomaknuo udesno tijekom kampanje za stranačko vodstvo, odražavajući pomak u LDP-u, kao i vjerojatnost da će mu za pobjedu trebati Abeova pomoć.


Abeov čvrst stav prema sve asertivnijoj Kini, premda ostavlja otvorenu mogućnost dijaloga s obzirom na gospodarski utjecaj Pekinga, također će vjerojatno biti podržan u svakoj novoj diplomatskoj politici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!