Kishida tvrdi: Japan se neće priključiti NATO-u

24.05.2023.

13:14

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Japanski premijer na press konferenciji u Kijevu

Japanski premijer na press konferenciji u Kijevu

Foto: Photowalking / Shutterstock

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u srijedu da njegova zemlja ne planira postati članicom NATO-a, ali je dodao i da je upoznat s time da postoje planovi o otvaranju ureda za vezu u Japanu. 

Fumio Kishida je to rekao nakon što je japanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama ranije ovog mjeseca kazao da vojni pakt predvođen SAD-om planira otvoriti ured u Tokiju, prvi u Aziji, kako bi se olakšale konzultacije u regiji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izjavio je kako azijsko-pacifička regija "ne pozdravlja" potez Japana o otvaranju ureda, rekavši da bi Tokio trebao biti "izuzetno oprezan po pitanju vojne sigurnosti" s obzirom na njegovu "povijest agresije".

Kishida dogovara sudjelovanje na samitu NATO-a koji bi se trebao održati u Litvi u srpnju, izvijestila je novinska agencija Kyodo kasnije u srijedu, pozivajući se na dužnosnike japanske vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!