Klimatske promjene: 2022. najtoplija godina u britanskoj povijesti

05.01.2023.

13:18

Autor: Hina/HRT/R.S.

Visoke temperature zimi

Visoke temperature zimi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Britanija je 2022. doživjela svoju najtopliju godinu u povijesti, potvrdila je državna meteorološka služba, rekavši da su klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem dovele do toga da će se ono što se inače događa jednom u 500 godina vjerojatno dogoditi svake tri ili četiri godine.


Met Office je objavio da je prosječna godišnja temperatura bila 10,03 stupnjeva Celzijevih, prvi put iznad 10 stupnjeva i najviša u podacima koji datiraju od 1884. godine.


Prosjek 2022. bio je 0,89 stupnjeva Celzijevih viši od prosjeka od 1991. do 2020. i 0,15 stupnjeva iznad prethodne najtoplije godine, 2014.


- Rezultati su pokazali da bi se 10 stupnjeva Celzijevih u prirodnoj klimi dogodilo otprilike jednom u svakih 500 godina, dok bi u našoj trenutnoj klimi to moglo biti čak jednom u tri do četiri godine, rekao je znanstvenik Met Officea Nikos Christidis, komentirajući studiju koja uspoređuje trenutnu klimu s onom bez povijesnih ljudskih utjecaja.


Nalazi Met Officea, koji su potvrdili privremene rezultate objavljene krajem prosinca, dolaze kad su rekordno visoke zimske temperature zahvatile dijelove Europe na početku nove godine, zbog čega aktivisti pozivaju na brže djelovanje protiv klimatskih promjena.


Klimatski modeli Met Officea projicirali su da bi se prema onom što su nazvali scenarijem srednjih emisija prosječne britanske temperature iznad 10 stupnjeva mogle dogoditi gotovo svake godine do kraja stoljeća.


U srpnju je Britanija zabilježila najtopliji dan do danas s temperaturama višim od 40 stupnjeva. Prvi put od 2018. u dijelovima Engleske proglašena je suša.


Od 1884. godine, svih 10 najtoplijih godina dogodilo se nakon 2003. godine.


- Čak i uz utjecaj klimatskih promjena, ne očekujemo da će svaka godina biti najtoplija dosad, rekao je Mark McCarthy, voditelj Nacionalnog centra za klimatske informacije pri Met Officeu.


Prirodna varijabilnost klime Ujedinjenog Kraljevstva znači da će uvijek postojati neke varijacije iz godine u godinu, no gledajući dugoročne trendove lako je prepoznati utjecaj klimatskih promjena tijekom vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!