Klimatski aktivisti blokirali pistu u minhenskoj zračnoj luci

08.12.2022.

11:55

Autor: Hina/HRT/R.S.

Aktivisti blokirali jednu od pisti zalijepivši se za asfalt

Aktivisti blokirali jednu od pisti zalijepivši se za asfalt

Foto: Anja Guder / Reuters

Klimatski prosvjednici blokirali su danas ujutro jednu od dvije piste u zračnoj luci u Muenchenu, u južnoj Njemačkoj, no blokada je nakon nekog vremena okončana, a zračne operacije opet se odvijaju nesmetano.  

Po riječima glasnogovornika zračne luke, savezna policija uhitila je aktiviste. Kako je naveo glasnogovornik, aktivisti su blokirali jednu od pisti zalijepivši se za asfalt u njezinom sjevernom dijelu.


Prosvjednici, koji su nezadovoljni angažiranjem vlasti u borbi protiv klimatskih promjena, posljednjih su mjeseci sve aktivniji diljem Njemačke, a najistaknutiji aktivisti su pripadnici skupine Posljednja generacija, sa sjedištem u Berlinu.


Članovi skupine lijepili su se na slike u muzejima, organizirali blokade ulica i nedavno privremeno zatvorili pistu u berlinskoj zračnoj luci. Prije dva tjedna blokirali su letove na aerodromu BER na gotovo dva sata.


Sve su glasniji pozivi na oštrije posljedice za klimatske prosvjednike koji remete javni život, a mnogi su aktivisti uhićeni i suočeni s kaznenim prijavama. Budući da je južna pista radila neprekidno, nije bilo otkazivanja letova, već samo manjih kašnjenja, navela je o incidentu zračna luka Muenchen.


Klimatski aktivisti pokušali su danas ponovno omesti operacije i u berlinskoj međunarodnoj zračnoj luci BER.


- Letne aktivnosti trenutno nisu ograničene, naveli su predstavnici zračne luke dodajući da je policija pokrenula operaciju u sigurnosnom području "zbog neovlaštenog pristupa" aktivista.


Policijski glasnogovornik potvrdio je da je operacija u tijeku. Prosvjedna skupina Posljednja generacija objavila je na Twitteru da su njezini članovi ušli u to područje i bili na pisti zračne luke.


 - Mi smo na rubnoj stazi u BER-u i MUC-u (zračna luka München), napisala je skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!