Klimatski aktivisti blokirali promet u Berlinu

24.10.2022.

11:26

Autor: I.Z./HRT/Hina

Klimatski aktivisti blokirali promet u Berlinu

Klimatski aktivisti blokirali promet u Berlinu

Foto: Christian Mang / REUTERS

Klimatski aktivisti iznova su danas ujutro blokirali nekoliko važnih prometnica u Berlinu, što je uzrokovalo ogromne zastoje i gužve, priopćila je berlinska policija.

- Prosvjednici sjedenjem blokiraju prometnice, a neki su se industrijskim ljepilom zalijepili za prometnice i znakove, priopćila je policija.

Blokadama je pogođena i obilazna gradska autocesta A100.

Iza današnjih prosvjeda, kao i kod prijašnjih blokada, stoji inicijativa za zaštitu klime "Posljednja generacija", koja od njemačke vlade traži mjere za smanjenje zagađenja, između ostalog i ograničenje brzine na njemačkim autocestama na 100 km na sat.

- Tražimo od vlade da zaustavi jurnjavu po njemačkim autocestama, stoji u priopćenju inicijative.

Inicijativa također traži smanjenje cijena javnog prijevoza.

Pripadnici iste inicijative tijekom vikenda su, u muzeju u Potsdamu, pireom od krumpira poprskali sliku francuskog impresionističkog slikara Claudea Moneta.

Sindikat policije pozvao je lokalnu politiku da riješi problem aktivista zbog kojih se svakih nekoliko tjedana poduzimaju masovne i skupe akcije policije.

- U jednom trenutku će se zastupnici u berlinskom parlamentu morati zapitati možemo li si, s obzirom na porast kriminala u drugim sektorima, dozvoliti da ovoliki broj policajaca uludo trošimo na ovakve besmislene akcije, rekao je glasnogovornik berlinskog ogranka Sindikata policajaca (GDP) Benjamin Jendro.

On je isto tako kritizirao pravosuđe koje izgrednike, nakon plaćanja manje novčane kazne, što preuzima inicijativa, bivaju pušteni na slobodu.

Kod prijašnjih akcija ovakvog tipa policija je aktiviste morala braniti od bijesnih vozača, koji su zbog ovakvih blokada satima bili blokirani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!