Klimatski aktivisti u Londonu oštetili sjedište banke Barclays

07.04.2021.

12:42

Autor: Hina/HRT/D.D.

Klimatski aktivisti u Londonu oštetili sjedište banke

Klimatski aktivisti u Londonu oštetili sjedište banke

Foto: Toby Melville / REUTERS

Policija je u srijedu uhitila sedam osoba ispred sjedišta Barclaysa u Londonu, nakon što su klimatski aktivisti razbili prozore u znak prosvjeda zbog uloge koju financijski sektor ima u klimatskim promjenama.

Aktivisti iz skupine Extinction Rebellion čekićima su razbili prozore i potom na pročelju zgrade banke ostavili poruku "U slučaju klimatske opasnosti razbij staklo".

Skupina je rekla da je ovaj potez bio dio njihova "Novčarskog prosvjeda" protiv kapitalističkog sustava tako što "nenasilnim izravnim postupanjem uzrokuju štetu na imovini kako bi privukli pozornost na još veću štetu."

Optužili su banku da "neprestano ulaže u aktivnosti koje izravno doprinose klimatskoj i ekološkoj izvanrednoj situaciji".

Barclays nije bio dostupan za komentar.

Potez skupine protiv Barclaysa u poslovnoj četvrti Canary Wharf dolazi nakon što su aktivisti prošli tjedan poprskali crnom bojom fasadu Središnje engleske banke u povijesnom financijskom središtu Londona.

- Možda vam se danas neće svidjeti naša današnja akcija, ali molim vas da usporedite pukotinu na prozoru s financijskim izdacima zbog šumskih požara i poplavljenih domova, rekla je Sophie Cowen, 30-godišnja aktivistica iz Londona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!