Klimatski prosvjednici u Milanu bacili brašno na Warholov automobil

18.11.2022.

14:00

Autor: I.Z./HRT/Hina

Klimatski prosvjednici u Milanu bacili brašno na Warholov automobil

Klimatski prosvjednici u Milanu bacili brašno na Warholov automobil

Foto: Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Klimatski prosvjednici danas su bacili brašno na sportski automobil koji je obojio američki umjetnik Andy Warhol i koji je izložen u talijanskom financijskom središtu.

Ovo je treći put ovaj mjesec da su aktivisti iz grupe Ultima Generazione (Posljednja generacija) ciljali umjetničke izložbe.

Dana 4. studenoga prosvjednici su bacili juhu na Van Goghovu sliku u Rimu, a 15. studenoga bacili su crnu tekućinu na sliku Gustava Klimta u Beču. Oba umjetnička djela imala su staklenu zaštitu te nisu oštećena.

BMW je izgledao kao da je prekriven snježnim prahom nakon današnjeg napada.

Warhol je automobil oslikao 1979. godine, iste godine kad je sudjelovao u 24-satnoj utrci Le Mans u Francuskoj, prije nego što je automobil završio u muzeju.

Visokoprofilne akcije skupine Ultima Generazione u svrhu poduzimanja strožih mjera u borbi s globalnim zatopljenjem poklopile su se s klimatskim pregovorima u Egiptu.

Klimatska konferencija COP27 trebala bi se danas završiti, no očekuje se da će potrajati duže jer se delegati iz gotovo 200 zemalja ne uspijevaju dogovoriti o tome kako dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!