14:13 / 27.10.2020.

Autor: I.Z./Hina/HRT

Klinička bolnica u Mostaru još jedan kat pretvara u COVID bolnicu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od jučer su testirana 3137 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 909 osoba iz Federacije BiH te kod 625 iz Republike Srpske.
Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru odlučila je danas čitav jedan kat ovoga centra pretvoriti u Covid bolnicu s obzirom da je Infektivni odjel već popunjen zbog rasta broja osoba zaraženih koronavirusom u regiji Hercegovine. ➡️ Nove mjere stupile na snagu 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente

- Počelo je pražnjenje petog kata SKB-a Mostar s 80 kreveta. Mi sad imamo više od 60 hospitaliziranih, rekao je daanas ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

U posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru testiranjem je utvrđeno kako je 130 novozaraženih na virus SARS-CoV-2. Najviše ih je iz Mostara, 86 novozaraženih. U Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar na bolničkom liječenju trenutačno je 66 oboljelih od COVID-19, od kojih je 13 na potpori kisikom. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 14, a otpuštena su 4 pacijenata.

Ravnatelj Kvesić pozvao je građane da se pridržavaju mjera upozoravajući na to kako veliki broj zaraženih upravo dolazi zbog zabava i rada ugostiteljskih objekata do ranih jutarnjih sati.

Rekordnih 1555 novozaraženih koronavirusom, 21 umrli

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je rekordnih više od tisuću i pol novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 21 zaražena osoba umrla je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Od jučer su testirana 3137 uzorka, a zaraza je potvrđena kod 909 osoba iz Federacije BiH te kod 625 iz Republike Srpske. Još 21 zaražena osoba je s područja distrikta Brčko.

- Zabrinjavajuće je veliki postotatak zaraženih među testiranima, kazao je novinarima ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković opisujući epidemiološko stanje u tom entitetu kao krajnje ozbiljno. Najveći gradovi i dalje su najznačajniji izvori širenja zaraze.

U Sarajevu je od jučer potvrđeno 200 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a samo u tom gradu preminulo je sedam zaraženih osoba. U Banjoj Luci zaraza je potvrđena kod još 172 osobe.

Velik broj medicinskog osoblja zaraženo koronavirusom

Sve veći broj bolnica u BiH suočava se s problemom ogromnog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem. Županijska bolnica u Zenici danas je tako izvijestila kako je gotovo stotinu njihovih liječnika te medicinskih sestara i tehničara pozitivno na koronavirus.

Krizni stožer Federacije BiH naložio je svim bolničkim ustanovama da od danas prijeđu na tzv. hladni pogon, odnosno da obavljaju samo najnužnije zahvate i tretmane, a da trećinu svojih kapaciteta odmah prenamijene za smještaj osoba oboljelih od COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!