Šef WHO-a za Europu: Obvezno cijepljenje apsolutno je posljednje sredstvo

07:31 / 07.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

WHO: Još oko dva tjedna da bi više znali o omikronu

WHO: Još oko dva tjedna da bi više znali o omikronu

Foto: - / Shutterstock

Uvođenje obveznog cijepljenja protiv koronavirusa "apsolutno je posljednje sredstvo", rekao je glavni europski dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak.

Sve više europskih zemalja, među njima i Njemačka, raspravljaju treba li uvesti obvezno cijepljenje protiv covida-19 nakon što je Austrija u studenom najavila da će uvesti obvezno cijepljenje 1. veljače iduće godine što je pokrenulo velike prosvjede u zemlji.

- Obveze vezane uz cijepljenje apsolutno su posljednje sredstvo i primjenjive su samo kad se iscrpe sve ostvarive opcije za porast cijepljenja, rekao je novinarima direktor WHO-a za Europu Hans Kluge. Učinkovitost obveze cijepljenja vrlo je specifičnog konteksta, rekao je Kluge i dodao da treba uzeti u obzir povjerenje javnosti u vlasti. Ono što je prihvatljivo za jedno društvo i zajednicu, možda neće biti učinkovito i prihvatljivo u drugom, dodao je.

Indonezija, Mikronezija i Turkmenistan također su uvele obvezno cijepljenje svih odraslih.

WHO je pozvao i na veću zaštitu djece, trenutačno najteže pogođene dobne skupine u Europi. Kako bi se izbjeglo zatvaranje škola i povratak nastavi na daljinu, europski ogranak WHO-a poziva da se pojačaju testiranja u školama i razmotri cijepljenje učenika.

- Uporaba maski i prozračivanje te redovito testiranje trebali bi biti standard u osnovnim školama, a o cijepljenju djece trebalo bi raspraviti na nacionalnoj razini, rekao je Kluge.

WHO navodi da se broj zaraza povećava u svim dobnim skupinama, a najviše stope zaraza trenutačno su među djecom u dobi od pet do 14 godina.

- Danas je nerijetko stopa incidencije dva do tri puta veća kod male djece nego u ukupnoj populaciji, dodao je Kluge.

Kluge: Još oko dva tjedna da bi više znali o omikronu

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge rekao je u ponedjeljak kako će znanstvenicima biti potrebno još oko dva tjedna da bi više znali o omikron-varijanti koronavirusa.

- Ta se varijanta vrlo brzo proučava i trebat će nam još dva do tri tjedna da saznamo više. Ali zašto je Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta zato što (omikron) ima puno više mutacija nego bilo koja varijanta prije nje, što znači da postoji mogućnost da se brže širi i da postoji veća opasnost od ponovne infekcije, poručio je Kluge za Televiziju Crne Gore.

S druge strane, on je podsjetio na beta-varijantu koronavirusa koja je također detektirana u Africi, a imala je sposobnost izbjeći imunosni odgovor cjepiva. No na kraju ipak nije postala dominantna varijanta.

Na pitanje zašto je u Europi, i pored velikog broja cijepljenih, stopa transmisije koronavirusa i dalje velika, odgovorio je kako cjepiva ne prekidaju širenje virusa, već štite pojedinca od ozbiljnog obolijevanja i smrtnog ishoda. Samim tim, cjepiva, kako kaže, spriječavaju kolaps bolnica.

Kluge je istaknuo da je potrebno provesti ono što on naziva "cjepivo plus pristup", koji predviđa cijepljenje i istodobnu primjenu mjera iz područja javnog zdravlja i preventivne mjere.

Na pitanje hoćemo li se trebati cijepiti svakih šest mjeseci, Kluge ističe da je sada potrebno vidjeti šta će se dogoditi nakon boostera.

- Znamo da imunitet koji pruža cjepivo opada, posebno od tridesetog tjedna nakon cijepljenja, zato je predložen booster. Sada treba vidjeti šta će se dogoditi nakon boostera, objašnjava Kluge.

Ističe da je jedan od mogućih scenarija da bolest s pandemijske situacije pređe na endemsku.

- Da ovaj virus postane sezonska pojava kao recimo gripa, i tako bi se ljudi jednom godišnje cijepili. To bi bila relativno povoljna situacija, zaključio je Kluge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!