Koalicija koju predvodi Ryad demantira napad na zatvor u Saadi

22.01.2022.

07:28

Autor: HRT/J.L.

Napad na zatvor u Saadi

Napad na zatvor u Saadi

Foto: Naif Rahma / REUTERS

Vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija zanijekala je u priopćenju da je gađala zatvor kojim upravljaju pobunjenici u Jemenu, pri čemu je u petak ubijeno najmanje 70 ljudi.

Informacija o napadu na zatvor u Saadi, na sjeveru, neutemeljena je, ističe se u priopćenju glasnogovornika koalicije, prenosi službena saudijska novinska agencija.

Koalicija je u petak preuzela odgovornost za napad na Hodeidu, na zapadu.

Koalicija koja od 2015. vojno intervenira u zemlji zahvaćenoj ratom, kaže da je "krajnje ozbiljno" provjerila informacije prije nego je zaključila da su neutemeljene, rekao je glasnogovornik, general Turki Al-Malki koji optužuje hutiste za dezinformiranje.

Saudijska Arabija je na čelu koalicije muslimanskih zemalja, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, koja pomaže snagama jemenske vlade u borbi s pobunjenim hutistima koje podupire Iran.

Demantirajući vijest o bombardiranju zatvora, koalicija u priopćenju ujedno ističe da on nije na popisu zabranjenih ciljeva sukladno mehanizmu koji je potvrdio UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova u Jemenu (OCHA).

Zatvor u Saadi, uporištu pobunjenih hutista na sjeveru, bombardiran je usred noći, pri čemu je poginulo 70, a ranjeno je 138 ljudi, navodi nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) osudivši strašan napad.

Broj žrtava je vjerojatno i veći jer još traje potraga u ruševinama, dodaje MSF.

Zasad nije poznato tko su bili zatvorenici ni koliko ih je bilo. No osam nevladinih organizacija, među kojima Action contre la Faim, Oxfam i Save the Children, navode u zajedničkom priopćenju da je riječ o migrantima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!