Koalicija protiv IS-a završila borbenu misiju, napustila Irak

14:30 / 31.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Koalicija protiv IS-a završila borbenu misiju

Koalicija protiv IS-a završila borbenu misiju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Irak je u petak objavio da je Amerikancima predvođena koalicija koja se borila protiv ekstremističke Islamske države završila borbenu misiju i napustila zemlju. 

- Misija koalicije sada je ograničena na savjetovanje i podršku kako proizlazi iz dokumenta Strateški dijalog, objavila je iračka vlada.

Više nema stranih borbenih postrojbi u Iraku, dodaje se.

Ranije ove godine Irak i Sjedinjene Države dogovorili su se da koalicijske snage više neće obavljati borbenu zadaću.

I koalicija protiv IS-a u petak je potvrdila da je njezina borbena misija u Iraku završila te će od sada pomagati savjetovanjem iračkoj vojsci i pešmergama, kako se nazivaju sigurnosne snage autonomne iračke pokrajine Kurdistan.

- S okončanjem naše borbene uloge, ponosno ćemo obavljati misiju #AdviseAssistEnable (SavjetovatiPomagatiOmogućiti) za Iračke sigurnosne snage (ISF, Iraqi Security Forces) te Pešmerge kao pozvani gosti u Republici Iraku, objavila je koalicija na Twitteru.

Savez za borbu protiv IS-a utemeljen je pošto je ta radikalna skupina osvojila velike dijelove sjevernog Iraka i susjedne Sirije proglasivši kalifat.

U međuvremenu je IS izgubio osvojeni teritorij no još je aktivan izvodeći napade na prostoru obiju država

Irak je u prosincu 2017. proglasio pobjedu na IS-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!