Kolika je potpora vladajućoj koaliciji u Srbiji?

19.09.2023.

16:30

Autor: S.M./HRT/Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Izvor: / Shutterstock

Vladajuću koaliciju u Srbiji podupire 44% birača, blok proeuropskih stranaka koje organiziraju prosvjede "Srbija protiv nasilja" 38%, a stranke koje sebe nazivaju državotvornom oporbom 11%, dok je 7% neodlučno, pokazalo je istraživanje predstavljeno danas u Beogradu.

Ispitivanje je provela agencija Stata, specijalizirana za istraživanje tržišta i istraživanje javnog mnijenja, nakon što na političkoj sceni par mjeseci traju prijepori vladajućih i oporbe o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Vladajuću koaliciju, predvođenu Srpskom naprednom strankom, čine socijalisti (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića i nekoliko manjih stranaka - Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Jedinstvena Srbija i partija umirovljenika (PUPS).

Na pitanje o tome podržavaju li raspisivanje izbora u narednih nekoliko mjeseci 48% ispitanika je odgovorilo potvrdno, 26% nije za tu opciju, a približno toliko nema stajalište o izlasku na birališta. Za raspisivanje izbora najviše ispitanika se izjasnilo u Beogradu - 58%.

Najveću podršku među strankama ima vladajuća Srpska napredna stranka, za koju se izjasnilo 36,3% anketiranih, od 76% koji su potvrdili da će izići na izbore.

Pojedinačno slijede Stranka slobode i pravde s 9,8%, Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića (7,3%), Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića (5,5%) s desnog centra, Srbija centar Zdravka Ponoša (4,4 %), Zeleno - lijeva fronta (4%), desničarska stranka Zavetnici (3,4 %), Ekološki ustanak - 3,1% i konzervativni Novi DSS 3,0%.

Ispod izbornog praga od 3% bi, prema tom istraživanju, ostao desni pokret Dveri - 2,6%, Demokratska stranka - 1,2%, liberalno-lijeva koalicija Zajedno 0,6% i Narodna stranka - 0,6%.

Istraživanje je, kako navode autori, provedeno na uzorku koji potpuno odgovara demografskoj strukturi stanovništva iz prošlogodišnjeg popisa, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj i regionalnoj zastupljenosti.

U telefonskim intervjuima i anketi na terenu sudjelovalo je 1.580 ispitanika u razdoblju od 8. do 13. rujna.

Opstanak sadašnje vlasti "u korist mira i stabilnosti zemlje" podržava 36% ispitanika, 48,5% je za promjene, a 16% o tome nema stajalište.

Prosvjede "Srbija protiv nasilja" podržava 44% ispitanika, 39% je protiv, a 17% je neopredijeljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!