10:56 / 13.03.2018.

Autor: B.S./M.M./Hina

Kolinda Grabar-Kitarović počasna građanka Buenos Airesa

-

-

Foto: - / -

Predsjednica je odlikovala zaslužne pojedince u očuvanju hrvatskog indentiteta i kulture u Argentini i susjednim zemljama. Pozvala je na zajedništvo.
U povodu posjeta Argentini, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović proglašena je počasnom građankom Buenos Airesa. Održala je govor hrvatskoj zajednici u Buenos Airesu i zahvalila argentinskim Hrvatima za doprinos u Domovinskom ratu. Odlikovala je zaslužne pojedince u očuvanju hrvatskog indentiteta i kulture u Argentini i susjednim zemljama. 

Tijekom dodjele odlikovanja i priznanja predsjednica je u obraćanju istaknula kako joj je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i klubovima koji su kontinuirano od zaborava čuvali tragove koje su ostavili njihovi preci u Argentini i koji danas, u trećoj pa čak i četvrtoj generaciji, njeguju veze s matičnom domovinom. Dodala je kako su Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.

"Drage Hrvatice i Hrvati, hrvatskom iseljeništvu kao i hrvatskim braniteljima uvijek ćemo biti zahvalni na svemu što su učinili u stvaranju naše Hrvatske", istaknula je predsjednica te izrazila želju za osnaživanjem nacionalnog zajedništva. "Cijela jedna Hrvatska živi izvan granica svoje zemlje i to nikada ne smijemo zaboraviti. Želim zato zajedno s vama raditi na stvaranju pozitivne klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka", dodala je.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u osnivanju i djelovanju hrvatskih vjerskih središta "Alojzije Stepinac" i "Sveti Nikola Tavelić", socijalnoj skrbi za pripadnike hrvatskog iseljeništva u Argentinskoj Republici te promicanje moralnih i društvenih vrijednosti, posmrtno je odlikovan fra Lino Pedišić. Za osobit doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja te razvoju i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Argentinskoj Republici, Redom hrvatskog pletera odlikovani su dr. sc. Catalina Ines Lonac, Dražen Antun Juraga, Nikola Nakić, Josip Puches, Tomislav Pavičić i Arsen Petrošić. Redom hrvatskog pletera, za osobit doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja te razvoju i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Istočnoj Republici Urugvaju, odlikovan je dr. sc. Eduardo Rodolfo Antonich, a u Republici Paragvaju odlikovan je Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti.

Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su udrugama, organizacijama i klubovima koji su svojim iznimnim i dugogodišnjim radom promicali hrvatsku baštinu, jezik, kulturu, obrazovanje, znanost i sport, jačali gospodarsku suradnju te očuvali hrvatski identitet u Republici Argentini.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Policijsku akademiju Juan Vucetich u gradu La Plati gdje je, zajedno s ministrom sigurnosti pokrajine Buenos Aires Christianom Ritondom, otkrila spomen ploču Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije.

Za posjeta akademiji, hrvatska predsjednica rekla je da povijesna povezanost hrvatskog i argentinskog naroda seže od sredine 18. stoljeća, od kada su se Hrvati, iz ekonomskih, ali i političkih razloga, tragajući za boljim životom kontinuirano doseljavali u Argentinu. Mnogi od njih u tome su uspjeli i postali istaknuti članovi zajednice u Argentini, a jedan od njih je Ivan Vučetić, dodala je predsjednica u prigodi otkrivanja spomen ploče.
Njegovo ime danas nosi policijska akademija u La Plati i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja hrvatske policije u Zagrebu, a njegov pionirski rad na području daktiloskopije danas baštine policijske i forenzičke službe cijeloga svijeta, kazala je hrvatska predsjednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!