Djeca nestala u padu zrakoplova pronađena živa nakon pet tjedana

10.06.2023.

Zadnja izmjena 16:07

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT/IMS

Djeca nestala u padu zrakoplova pronađena živa

Djeca nestala u padu zrakoplova pronađena živa

Foto: Presidency / Reuters

Iz Kolumbije stiže priča o pravom čudu! Četvero djece, među njima jedno od samo 12 mjeseci - preživjelo je 40 dana usred džungle. Ostala su ondje nakon što se srušio mali zrakoplov kojim su putovala duboko iz amazonske prašume prema sjeveru. Spasioci su prošli mjesec pronašli ostatke zrakoplova, tijela troje odraslih, ali ne i djecu koja su lutala i preživljavala. Nakon 5 tjedana nade je bilo sve manje. No djeca su iznenadila sve. Mališane su na kraju pronašli pripadnici kolumbijske vojske koji su i vodili veliku akciju.

video thumb

Izvlačenje helikopterom na visini od 60 metara označilo je kraj agonije za četvero kolumbijskih mališana. Unutra ih je odmah čekao medicinski tim i počeo s prvim pregledima. Djeca su gladna, žedna, imaju ubode insekata, ali su živa i zdrava. Riječ je o četvero braće i sestara, najmlađi od njih ima tek 12 mjeseci.

- Presretni smo jer nismo mogli spavati, nismo imali mira, nije nam bilo ni do čega. Za nas je sve ovo bilo kao da smo u mraku, besciljno smo proživljavali dane. Na životu nas je držala samo nada da će ih pronaći žive. Kada smo čuli da su ih pronašli, bili smo radosni, zahvalni smo Bogu, rekao je Fidencio Valencia, djed spašene djece.

Djeca su 1. svibnja putovala zrakoplovom u kojem su bili i njihova majka, pilot i kopilot. Svi odrasli u padu su poginuli, dok su djeca preživjela i otad su bila prepuštena sama sebi.

- Kako bi ih pronašli, vojnici i pripadnici domorodačkog naroda po teškom terenu prešli su više od 2600 kilometara. U operaciji nade, nemoguće su pretvorili u moguće, rekao je general Helder Fernan Giraldo Bonilla, zapovjednik kolumbijske vojske.

U džungli su otkriveni ostaci zrakoplova, tijela odraslih, ali ne i djeca. Za preživjelima je pokrenuta opsežna potraga. Spasioci su u džungli nalazili ostatke pojedenog voća, improvizirana skloništa i razne predmete te tragove stopala.

- Bili su potpuno sami. Oni su primjer preživljavanja koji će ući u povijest. To su djeca mira i djeca Kolumbije, rekao je Gustavo Petro, kolumbijski predsjednik.

Djeca su pripadnici domorodačke skupine čiji su se članovi nadali da će im dobro poznavanje prirode pomoći u preživljavanju, a najstariji od njih, kažu, čak je i prije ovoga imao iskustva iz džungle.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!