22:51 / 16.07.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Kolumbijska policija sumnja da je bivši haićanski dužnosnik naručio ubojstvo Moisea

Bogota: Konferencija za novinare o atentatu na haićanskog predsjednika

Bogota: Konferencija za novinare o atentatu na haićanskog predsjednika

Foto: Luisa Gonzalez / REUTERS

Bivši dužnosnik haićanskog ministarstva pravosuđa Joseph Felix Badio mogući je naručitelj ubojstva predsjednika Haitija Jovenela Moisea, rekao je u petak čelnik kolumbijske policije na temelju infromacija iz istrage koju vode kolumbijski i haićanski istražitelji.

Haićanskog predsjednika Jovenela Moisea 7. srpnja su ubili napadači naoružani jurišnim puškama u njegovoj rezidenciji u Port-au-Princeu.

- Po istrazi ubojstva koju uz Interpol vode vlasti Haitija i Kolumbije izgleda da je nalog za ubojstvo Badio dao tri dana prije napada, rekao je general Jorge Vargas u audio poruci koju je kolumbijska policija poslala medijima.

Agencija Reuters nije uspjela stupiti u kontakt s Badiom i nije jasno gdje se on nalazi.

Po Vargasu, istražitelji su utvrdili da je Badio naredio bivšim kolumbijskim vojnicima Duberneyu Capadoru i Germanu Riveri da ubiju Moisea.

- Nekoliko dana prije, čini se tri, Joseph Felix Badio, koji je bio dužnosnk haićanskog ministarstva pravosuđa koji je u jedinici za borbu protiv korupcijei radio s obavještajenom službom, Capadoru i Riveri je rekao da moraju ubiti predsjedika Hatiija, rekao je Vargas. Vargas nije naveo dokaze ni pojedinostik o tome odakle su istražitelji dobili informacije.

Haićanska državna policija u nedjelju je objavila da je uhitila osumnjičenog organizatora ubojstva na predsjednika Jovenela Moisea. Uhićen je haićanski liječnik koji živi u američkoj državi Floridi, rekao je policijski zapovjednik Leon Charles na konferenciji za novinare.

Liječnik je treći američki državljanin haićanskog podrijetla, i 21. osoba sveukupno, koji je pritvoren kao osumnjičeni u tom slučaju, a smatra ga se zasad mozgom operacije. Druga dvojica također navodno žive u Floridi. Ta američka država je oko tisuću kilometara udaljena od Haitija. Ostalih 18 osumnjičenih koji su u pritvoru podrijetlom su iz Kolumbije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!