Kolumbijski predsjednik pozvao da odmah počnu mirovni pregovori Rusije i Ukrajine

05.05.2023.

07:18

Autor: V.K./HRT/Hina

 Gustavo Petro

Gustavo Petro

Foto: Violeta Santos Moura / REUTERS

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro je u četvrtak tijekom službenog posjeta Španjolskoj pozvao na početak bezuvjetnih mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

- Stav Latinske Amerike je da treba doći do mirovnog sporazuma jer trpimo porast gladi zbog rasta cijena hrane, rekao je Petro u razgovoru za španjolske novine El País.

- Nije nam u interesu da se ovaj rat nastavi, rekao je lijevo orijentirani političar, ne priznajući da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od 14 mjeseci.

Petro je, na tiskovnoj konferenciji sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom u četvrtak, dodao da je u ratu protiv droge u Latinskoj Americi tijekom godina ubijeno više ljudi nego u ratovima u Ukrajini, Siriji ili Iraku.

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva iznio je slične zahtjeve. I Petro i Lula nisu prihvatili tvrdnju da je za rat isključivo kriva Rusija kao osvajač.

- Taj nam se diskurs ne čini poštenim, rekao je Petro.

- Iste (zemlje) koje odbacuju ovu invaziju također su izvršile invazije...I ne mislim samo na invazije na Bliskom istoku, već i na one koje je pretrpjela Latinska Amerika, dodaje.

Petro je, u govoru donjem domu španjolskog parlamenta u Madridu u srijedu, također kritizirao poricatelje klimatskih promjena i zalaožio se za obnovljivu i čistu energiju.

- Imamo misiju, a to je spasiti čovječanstvo, rekao je. 

- Ili ćemo se promijeniti ili ćemo izumrijeti, naglašava.

Petrov govor je bojkotirala desničarska populistička stranka Vox.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!