10:15 / 11.07.2020.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik u podne/HTV/IMS

Komemoracija u Srebrenici: "Važno je pokazati da razumijemo njihovu bol"

Armin Durgut/PIXSELL

Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Potočarima je obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, najstrašnijeg ratnog zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
U Potočarima je obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, najstrašnijeg ratnog zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U srpnju 1995. godine bosanski Srbi na čelu sa zločincem Ratkom Mladićem ubili su više od 8 tisuća Bošnjaka - muškaraca, žena i djece.

Najmlađa žrtva bila je djevojčica rođena upravo tog dana, a najstarija je imala 94 godine.

Rijetki Srebreničani koji su preživjeli i članovi obitelji odali su počast svim ubijenima.

Za razliku od svih dosadašnjih godina, kada se u Potočarima znalo okupiti i do 50 tisuća ljudi kako bi na posljednji počinak ispratili svoje najmilije koji su stradali u srebreničkom genocidu prije 25 godina, ove godine prisustvuje tek nekoliko stotina članova najuže obitelji i rodbine. Brojni nisu mogli doći iz europskih zemalja i SAD-a zbog pandemije.

Ove godine priređen je ukop devet posmrtnih ostataka identificiranih žrtava, od kojih je najmlađa imala 23, a najstarija 70 godina.

U okviru komemoracije u Srebrenici, posljednjih dana organizirane su brojne manifestacije i prigodne svečanosti, među kojima je i izložba svjetski poznatog slikara Safeta Zeca u Potočarima, u neposrednoj blizini memorijalnog groblja.

S druge strane, došli su i brojni državnici, među kojima je i predsjednik RH Zoran Milanović.

- Osim iskrene sućuti koju im danas upućujem, i to ne po prvi puta, obiteljima srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio. Zbog budućnosti, ali i zbog sadašnjosti, važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod u tu kategoriju odgovornosti. Važno je isto tako reći da pravi krivci, najveći krivci do danas nisu kažnjeni, poručio je Milanović.Američki državni tajnik Mike Pompeo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan poslali su prigodne poruke mira i praštanja te sve većeg razumijevanja. U Bosni i Hercegovini narod i politika su opterećeni različitim interpretacijama i tumačenjima ratnih zločina, osobito genocida u Srebrenici.

Na memorijalnom groblju trenutačno počivaju 6643 žrtve, za tisuću njih još uvijek se traga.

Epidemiološke mjere su izrazito stroge, nitko danas nije mogao ući u kompleks memorijalnog centra bez dezinfekcije i mjerenja temperature.Iz Vlade je poslano priopćenje premijera Plenkovića u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Premijer poručuje da srebreničke žrtve ne smiju nikada biti zaboravljene. U svoje i u ime Vlade, izrazio je duboko poštovanje obiteljima žrtava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!