22:47 / 28.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Komšić: Hrvatska se ne treba miješati u izmjene izbornog zakona BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon, a istodobno je neizravno kritizirao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića jer je o tome pristao razgovarati u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutarnjim temama BiH. Šta Hrvatska ima s izmjenama izbornog zakona u BiH?, kazao je Željko Komšić za TV Federacije BiH (FTV).

Dodao je kako je po njegovu sudu potpuno loša odluka pozivati na razgovore stranačke dužnosnike kao predstavnike naroda dodajući kako osobno nikad ne bi pristao sudjelovati u takvoj vrsti komunikacije.

- Pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili, kazao je Komšić.

Potvrdio je kako ga je uoči odlaska u Zagreb Izetbegović informirao o planiranom sastanku s Plenkovićem te kako je čelniku najveće bošnjačke stranke preporučio neka pazi o čemu razgovara te da ima na umu kako u Zagreb ide kao "čelnik stranke, a ne jednog naroda".

- Oni nas očevidno strateški promatraju kao teritorij a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske ovisnosti o onome što Zagreb hoće. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, nit' je BiH staja da se netko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovjek priča uime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod?, kazao je Komšić koji se odlučno protivi izmjenama izbornog zakona na način na koji to želi HDZ BiH.

Komšićeva stranka Demokratska fronta (DF) dio je vladajuće većine u BiH kao partner SDA a najveća bošnjačka stranka poziva se upravo na stajališta DF-a kada odbija zahtjeve HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!