14:48 / 17.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Komšić kod Pape, Vatikan istaknuo ravnopravnost konstitutivnih naroda

Papa Franjo i Željko Komšić

Papa Franjo i Željko Komšić

Foto: Vatican Media / Reuters

Papa Franjo je primio u audijenciju predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića te su razgovarali o stanju u toj zemlji, dok je šef vatikanske diplomacije, nadbiskup Paul R. Gallagher, u odvojenom susretu poručio da treba promicati jednakost građana i konstitutivnih naroda.

U priopćenju Predsjedništva BiH navodi se kako su nakon prve ovogodišnje audijencije u Vatikanu, predsjedatelj Komšić i papa Franjo imali privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palači. Tijekom toga susreta Komšić je upoznao Papu s posljednjim događanjima u Bosni i Hercegovini.

Čelnik Predsjedništva BiH se nakon sastanka s papom Franjom sastao i s nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Vatikana za odnose s državama. Nadbiskup je u razgovoru s Komšićem istaknuo ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao neovisne države, kao i veliku potporu koju i sada daju neovisnoj i suverenoj BiH, stoji u priopćenju Predsjedništva BiH. Sveta Stolica je pak istaknula kako je u toj zemlji važno osigurati jednakost građana i konstitutivnih naroda.

- Sugovornici su se usredotočili na situaciju u zemlji, ponovivši potrebu promicanja pravne i društvene jednakosti svih građana koji pripadaju svakom konstitutivnome narodu, navodi se u priopćenju Svete Stolice.Nadbiskup Gallagher i Komšić razgovarali su i o nekim regionalnim pitanjima, uključujući situaciju u zapadnobalkanskim državama te proces proširenja u Europskoj uniji.

Sveti Otac je Komšiću darovao i sveske papinskih dokumenata, ovogodišnju Poruku za mir, Dokument o ljudskom bratstvu i svezak o "Papinskom stanu audijencija" Prefekture Papinskog doma. Predsjedatelj BiH Predsjedništva je uzvratio Papi darujući svezak o Bosanskom kraljevstvu Emira Filipovića i repliku pečata bosanskog vladara iz srednjeg vijeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!