Komšić od EU traži hitno odobravanje kandidatskog statusa za BiH

08.03.2022.

16:19

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Željko Komšić

Željko Komšić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak je od čelnika Europske unije zatražio da se njegovoj zemlji hitno odobri status kandidata za članstvo u Uniji uz obrazloženje kao sadašnja kriza na europskom kontinentu, prouzročena ruskom agresijom na Ukrajinu, snažno potiče na poduzimanje tog koraka.

- Slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija Europske unije stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini - stoji u Komšićevom pismu upućenom na adrese predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella te europskog povjerenika za politiku susjedstva i proširenje Olivera Varhelyja.

BiH je zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji podnijela još 2016., a Europska komisija je 2019. sastavila popis od 14 prioriteta koje bi trebalo ispuniti da bi se na taj zahtjev pozitivno odgovorilo. No vlasti u BiH od tada nisu učinile ništa, a zbog unutarnjih prijepora i opstrukcija nisu osigurale čak ni provedbu naknadno "skraćenog" popisa prioriteta, koji se svodio na usvajanje novih zakona o javnim nabavkama, izbjegavanju sukoba interesa te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

Komšić je u pismu potvrdio kako su svi u BiH svjesni tog problema, no ističe kako su se okolnosti bitno promijenile nakon agresije Rusije na Ukrajinu pa bi EU sada trebala razmotriti ranije zahtjeve u odnosu na BiH, tim prije što je ta zemlja pokazala spremnost da svoju vanjsku politiku uskladi s onom EU u odnosu na Rusiju.

- Dopustite da u ime građana Bosne i Hercegovine, zajedno s brojnim drugim zemljama, opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocijenim neprihvatljivom, posebno jer se takva politika nalazi izvan normi međunarodnog javnog prava - napisao je Komšić.

Istaknuo je da je sada kada jedna velika zemlja, koristeći svoje vojne potencijale, nastoji zauzeti i podčiniti susjednu zemlju, više nego ikada je potrebno europsko jedinstvo i jasan signal da je zapadni Balkan dio Europe, a države koje ga čine nedvojbeno buduće članice EU.

- Dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini stvorio bi se novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, a onda bi to svakako imalo niz pozitivnih učinaka na sveukupnu sigurnost i stabilnost BiH, a time i cjelokupne regije zapadnog Balkana - stoji u Komšićevu pismu.

BiH je, uz Kosovo, jedina država zapadnog Balkana koja još nema status kandidata za članstvo u EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!