15:37 / 14.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Komšić: Odnosi BiH i Hrvatske nisu normalni pa se i Milanović tako ponaša

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kako su odnosi između njegove zemlje i Hrvatske nenormalni pa se sukladno tome ponaša i hrvatski predsjednik Zoran Milanović kojega je optužio kako je došao s nakanom da produbljuje svađe.

Odgovarajući po prvi puta na niz Milanovićevih komenatara tijekom ovotjednog radnog posjeta BiH, u kojima je istaknuo kako Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH jer je izabran glasovima Bošnjaka, Komšić je kazao kako je sve što je hrvatski predsjednik uradio proteklih dana bilo neprimjereno pa su takvi bili i njegovi komentari. Time je Milanović, kako tvrdi Komšić, najveću štetu nanio upravo Hrvatima u BiH.

- Ne moramo posebno objašnjavati kako bi to izgledalo u normalnim odnosima dviju zemalja, ali pošto su odnosi između BiH i Hrvatske takvi kakvi jesu, a sve su prije nego normalni, mi živimo s takvim stavovima šefa susjedne države koje iznosi u našoj kući, kazao je Komšić.

Politički predstavnici Hrvata u BiH pozdravili su Milanovićeve istupe, uključujući tu najavu kako neće dolaziti u službeni posjet Sarajevu sve dok u Predsjedništvu BiH sjedi jedan nelegitimni član. Komšićevo je tumačenje kako je sve to zapravo samo medvjeđa usluga upravo Hrvatima jer je hrvatski predsjednik svojim komentarima samo dodatno zakomplicirao stanje i pojačao napetosti u BiH.

- Milanović se spremio, otišao preko granice i ostavio nas ovdje da gasimo vatre u BiH. Zapravo je učinio medvjeđu uslugu prije svega Hrvatima u BiH, onima u čije ime se zaklinje, bio je Komšićev komentar.

Dodao je kako će se, bez obzira na sve što je Milanović o njemu izgovorio on ipak nastaviti pristojno ponašati jer je svjestan da se između BiH i Hrvatske odnosi moraju poboljšati i tome želi doprinijeti.

Mediji u BiH su, prenoseći Milanovićeve komentare o Komšiću, podsjetili kako su u ranijim izbornim kampanjama jedan drugoga jasno i srdačno podržavali, o čemu postoje i televizijske snimke. Tako je Milanović na skupu SDP BiH u Sarajevu 2010. godine izrijekom dao potporu Komšiću u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Hrvatski je predsjednik to sada komentirao konstatacijom kako je to učinio "jednom i nikad više" jer je shvatio kako je bila riječ o prijevari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!