11:32 / 23.11.2018.

Autor: D.M./Hina

Komšić optužio Željanu Zovko za laž i islamofobiju

-

-

Foto: - / -

Komšić je reagirao na istup Željane Zovko u raspravi na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a koji je u četvrtak razmatrao stanje u BiH u svjetlu listopadskih izbora.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predbacio je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu (EP) Željani Zovko da "laže i potiče šovinizam", reagirajući tako na njezin istup u raspravi na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a koji je u četvrtak razmatrao stanje u BiH u svjetlu listopadskih izbora. 

Odbor EP-a najavio rezoluciju o BiH


Željana Zovko je na toj raspravi ustvrdila da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zahvaljujući takvim intervencijama. "Imali smo gospodina Erdogana koji je provodio kampanju godinu dana prije izbora. Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH dala je naputak obiteljima za koga trebaju glasovati", kazala je Zovko.

"To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije", izjavio je Željko Komšić kako ga citira portal Klix. Zovko je na sjednici Odbora za vanjske poslove zapravo ponovila teze koje su prije plasirane iz HDZ-a BiH, a u toj su stranci ocijenili da je Komšićeva uvjerljiva pobjeda nad njihovim predsjednikom Čovićem zapravo rezultat činjenice da su vjernicima u džamijama davane upute kako glasovati, odnosno kako rasporediti glasove da bi pobijedili i Komšić i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, što se i dogodilo.

Iz Islamske zajednice oštro su reagirali na takve objede na njihov račun, ističući da je riječ o zlonamjernoj kampanji. "Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju protiv Islamske zajednice vode neki centri u Hrvatskoj, ali i u BiH i kojom se ona optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza", rekao je za televiziju N1 Muhamed Jusić, glasnogovornik IZ-a u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!