21:50 / 08.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Komšić Plenkoviću: Ne miješajte se u unutarnje stvari BiH

-

-

Foto: - / -

Potvrdio je da će istrajati na podnošenju tužbe protiv Hrvatske ako se nastavi gradnja Pelješkog mosta.
Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da se predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković na neprimjeren način miješa u unutarnje stvari BiH kada komentira ishod općih izbora. Potvrdio je da će istrajati na podnošenju tužbe protiv Hrvatske ako se nastavi gradnja Pelješkog mosta.

Sudjelujući u programu TV Federacije BiH (FTV) Komšić je prvi put nakon što je dobio povjerenje birača za novi, treći mandat u državnom vrhu kazao da su reagiranja na njegovu pobjedu poput Plenkovićevog potpuno neprimjerena. Nikad si ne bih dao pravo komentirati rezultate izbora u drugoj zemlji no kod nas postaje uobičajeno da se gura nos tamo gdje ne bi trebalo, kazao je Komšić.

Poslao je upozorenje hrvatskom premijeru da bi trebao biti odmjereniji u svojim izjavama i voditi računa kako bi se to moglo odraziti na buduću međudržavnu suradnju. Plenković nema ništa s ovim. Ovo su naši izbori, kazao je Komšić uz ocjenu da je to što mu se rezultati izbora u BiH ne sviđaju problem hrvatskog premijera, a ne BiH.

Susjednim državama, izjavio je Komšić, jasno se mora reći gdje su granice BiH, ali i granice pristojnog ponašanja, a njihovo miješanje u unutarnje poslove BiH samo će poticati "tvrđa" stajališta u BiH, barem na razini šefova država.

Komentirajući moguću tužbu protiv Hrvatske pred međunarodnim sudovima zbog gradnje Pelješkog mosta Komšić je potvrdio da to ostaje opcija. Ako Hrvatska bude inzistirala (na gradnji mosta) neće nam preostati ništa drugo osim tužbe Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, kazao je Komšić optuživši Hrvatsku da je bespotrebno nastupila agresivno prema BiH.Hrvatska je bila obvezna pitati BiH što i kako, kazao je Komšić. Ustvrdio je da je Predsjedništvo BiH još 2007. odlučilo da Hrvatska ne može graditi most bez definiranja granice na moru i to stajalište nikada nije promijenjeno. Očekuje da na zaštiti interesa BiH na isti način djeluje i Milorad Dodik, odnosno da on ne bude taj koji će štititi interese Hrvatske, a ne BiH.

Ekskluzivni razgovor Komšića za HRT 

Novinarka HRT-a Elizabeta Gojan noćas je nakon proglašenja rezultata na izborima u BiH dobila ekskluzivni intervju s novim članom Predsjedništva BiH, kandidatom Demokratske fronte Željkom Komšićem koji je pobijedio Dragana Čovića, predstavnik iz reda hrvatskog naroda.
Ekskluzivni intervju - Komšić za HRT: Tužit ćemo Hrvatsku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!